Wszystkie artykuły

Winnice Szampanii są bardzo rozdrobnione. Rozciągają się na terytorium trzystu
gmin, głównie w departamentach Marne, Aube i Aisne. Możemy uznać, że
Szampania podzielona jest na sześć dużych regionów produkcyjnych:

Związki wina Primitivo, różnych szczepów chorwackich oraz wina Zinfandel, jednego z najlepszych efektów winiarstwa kalifornijskiego były przedmiotem wielu długich badań.

Początkowo marginalizowane i doceniane jedynie przez dość wąską grupę klientów, wina BIO stopniowo traciły swój wizerunek produktu drogiego i elitarnego. Wraz z przemijaniem mody, stały się one dziś towarem pożądanym przez konsumentów dbających o zdrowie i ekologię.

Nawet, jeśli wina australijskie nie mogą poszczycić się wielotysięczną tradycją, ich historia jest dosyć długa. Hodowla winorośli rozpoczęła się w Nowej Południowej Walii w roku 1788. Sadzonki tych cennych roślin przypłynęły do Australii w ładowniach statków, którymi podróżowali pierwsi kolonizatorzy. Nawet jeśli winnice w XIX wieku opanowały wiele części kraju, największa ich koncentracja nastąpiła głównie w południowych i południowo-wschodnich,

Syrah to szósty najczęściej hodowany na świecie szczep winorośli. Jego plantacje zajmują 185 000 hektarów, czyli 4% powierzchni wszystkich winnic na świecie. Jest on też czwartym najbardziej popularnym szczepem czerwonych winogron, zaraz po odmianach Cabernet Sauvignon, Merlot i Tempranillo.