Wszystkie artykuły

Uprawę sprowadzonej do Nowej Zelandii w 1819 roku winorośli zapoczątkował i rozwinął francuski misjonarz, marysta Jean-Baptiste Pompallier. Wysłano go na misję
do Oceanii w 1837 roku. W styczniu 1838 roku osiedlił się i przyczynił się do rozwoju
nowozelandzkich winnic.

Od połowy XIX wieku Denominacion de Origen Calificada Rioja jest bez wątpienia najbardziej znaną apelacją czerwonych win hiszpańskich. W parze z Priorat to jedyne dwie hiszpańskie apelacje zaliczane do najwyższej kategorii win oznaczanych już nie tylko „nazwą pochodzenia” (Denominacion de Origen, DO) lecz „nazwą kwalifikowanego pochodzenie” – DOC.

Winnice Szampanii są bardzo rozdrobnione. Rozciągają się na terytorium trzystu
gmin, głównie w departamentach Marne, Aube i Aisne. Możemy uznać, że
Szampania podzielona jest na sześć dużych regionów produkcyjnych:

Związki wina Primitivo, różnych szczepów chorwackich oraz wina Zinfandel, jednego z najlepszych efektów winiarstwa kalifornijskiego były przedmiotem wielu długich badań.

Bloody Mary

Cuba Libre

Wściekły Pies

Black Russian

Long Island Iced Tea