Wszystkie artykuły

Pierwsze amfory do wina znalezione w regionie datowane są na 56 rok przed naszą erą. Historia lokalnej uprawy winorośli zaczyna się od karczowania, położonego wokół Saint-Émilion lasu, po to by posadzić tam pierwsze sadzonki krzewów winnych.

Rum narodził się w XVII wieku na wyspie Barbados. Jest rodzajem wódki powstałej na bazie trzciny cukrowej. Początkowo przeznaczony był dla niewolników i marynarzy, czasem używali go piraci odpowiedzialni za rekrutację żołnierzy do brytyjskiej marynarki wojennej!

Pochodzenie cydru sięga zarania dziejów. Ślady tego „wina z jabłek” odnajdujemy w historii Hebrajczyków, Rzymian i Greków. Początkowo był to napój wytwarzany na bazie sfermentowanego soku z dzikich owoców.

Przepis - Rillettes z łososia

Caipirinha

Moscow Mule

Negroni

Aperol Spritz

Ten mocny winiak noszący nazwę Calvados uznany został w XVI wieku w dziennikach Gilles'a de Gouberville'a, szlachcica i dżentelmena z Cotentin. W wydaniu z 28 marca 1553 roku wspominał on o rosnącej popularności uprawy jabłoni „cydrowych” dzięki pojawieniu się w Normandii nowych odmian jabłoni, pochodzących z kraju Basków.