
RUM
Trochę historii
Rum narodził się w XVII wieku na wyspie Barbados. Jest rodzajem wódki powstałej na bazie trzciny cukrowej. Początkowo przeznaczony był dla niewolników i marynarzy, czasem używali go piraci odpowiedzialni za rekrutację żołnierzy do brytyjskiej marynarki wojennej! Historia rumu jest fascynująca i ściśle związana z historią francuskiego, hiszpańskiego i brytyjskiego imperium kolonialnego. Rum pija się już od 300 lat. Różne rodzaje i smaki tego trunku zależą od kraju pochodzenia i wynikają z innych metod produkcji i bogactwa użytych składników.
Do produkcji rumu najczęściej używa się melasy, którą rozcieńcza się wodą. Powstały płyn fermentuje, a potem jest destylowany.
Rum biały
Pochodzi przede wszystkim z Kuby i Portoryko, jest przezroczysty i ma raczej łagodny smak – zdecydowanie najbardziej powszechny. Ma dosyć dużą zawartość alkoholu i wytrawny smak, przypominający wódkę. Niektóre marki białego rumu mają mniejszą zawartość alkoholu, za to bardzo intensywne smaki owoców tropikalnych. Czasem wytwarzany jest z soku z trzciny cukrowej, a nie z melasy. Może orzeźwiać aromatami ziół i zielonych owoców..
Rum bursztynowy
Zwany też bursztynowym jest na ogół wytrawny lub lekko słodkawy. Ma więcej aromatu, który zawdzięcza leżakowaniu w beczce. Zapach najlepszych rumów złotych jest intensywny i złożony: bananowy, kokosowy lub karmelkowy.
Rum ciemny
Wiele rodzajów ciemnego rumu to mieszanki rumów o różnym pochodzeniu, wybrane ze względu na charakter i równowagę, jaką wnoszą do produktu końcowego. Rum ciemny ma mocny, intensywny, pełny aromat suszonych owoców i przypraw: fig, winogron, goździków, cynamonu. Bywa barwiony karmelem, jest wtedy dosyć szorstki w smaku i szybko uderza do głowy. Najlepsze rodzaje ciemnego rumu dojrzewają przez kilka lat w beczkach, co sprawia, że mają gładką strukturę oraz pełny smak i intensywny aromat.
Rum rzemieślniczy
Nazywany jest też rumem francuskim, bo jest praktycznie wyłącznie produkowany na wyspach należących do Antyli Francuskich – przede wszystkim na Gwadelupie i Martynice. To także jedyny rodzaj rumu, który może być chroniony Kontrolowaną Nazwą Pochodzenia.
Rum aromatyzowany
To trunek, w którym macerowane były różne dodatki: liście, owoce, nasiona, kora a nawet słodycze. Aromatyzowany rum jest specjalnością wyspy Reunion, ale jest też popularny na Antylach i Madagaskarze. Pierwotnie był pity bez dodatków na koniec posiłku - na poprawę trawienia. Można go jednak osłodzić syropem z cukru trzcinowego i pić jako aperitif.
Destylacja
Destylację rumu można przeprowadzić w destylatorze kolumnowym lub w alembiku o typu „charentais”. Wybór destylatora zależy od kolonialnej historii kraju!
- Destylacja przerywana (batch), polega na przerwaniu procesu po podwójnej destylacji, oczyszczeniu alembiku i pozostawieniu trunku do leżakowania. W ten sposób otrzymuje się bogaty, skoncentrowany rum.
- Destylacja kolumnowa (ciągła) polega ciągłym zasilaniu od dwóch do czterech kolumn destylacyjnych.
Powstały w ten sposób rum jest dużo lżejszy.
Dojrzewanie
Rum może dojrzewać w dębowych beczkach, w których przechowywano wcześniej inny alkohol: whisky, koniak, a nawet wino (porto, sherry lub maderę). Podczas leżakowania zachodzi proces naturalnego odparowania części objętości alkoholu. Nazywa się to poetycko „udziałem, aniołów”. Ta anielska działka może być różna w zależności od warunków klimatycznych miejsca leżakowania. Na Karaibach może dochodzić do 8% objętości beczki. Każdego roku wyparowują więc – dostają się aniołom - setki, a nawet tysiące butelek rumu!
Rum w gastronomii
Na samym początku trzeba wymienić słynną babeczką ponczową (baba au rhum), stworzoną przez polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Wcale nas nie dziwi, że to pyszne miękkie ciastko, składające się z babeczki drożdżowej nasączonej syropem rumowym i udekorowanej bitą śmietaną, jest dziś jednym z najpopularniejszych deserów we Francji.
Rum stał się nieodłącznym składnikiem deserów, kochanym przez cukierników na całym świecie. Jest idealny do nasączania biszkoptów, do flambirowania bananów i naleśników, do przyprawiania sałatek owocowych. Moczy się w nim rodzynki dodawane do słynnych lodów malaga lub do keksów.
Może być również stosowany jako dodatek do dań wytrawnych.
Szczególnie dobrze komponuje się z kurczakiem, zwłaszcza jako składnik marynaty. Podkreśli smak niektórych ryb np. barweny.
Gdzie się wytwarza rum?
Rum produkuje się przede wszystkim na Wyspach Karaibskich (Kuba, Haiti, Dominikana, Portoryko, Jamajka, Trynidad i Tobago, Antigua, Barbados, Wyspy Dziewicze, Saint Lucia, Martynika i Gwadelupa).
Wytwarza się go też w Ameryce Łacińskiej, głównie w Gwatemali, Nikaragui, Panamie, Gujanie, Wenezueli, Brazylii, Peru i Argentynie oraz na wyspach u wybrzeży Afryki (Madagaskar, Mauritius i Reunion).