
SAINT EMILION
Saint-Émilion to francuskie czerwone wino. Saint-Émilion to także kontrolowana nazwa pochodzenia zarezerwowana dla win wytwarzanych w pobliżu miejscowości Saint- Émilion, położonej w departamencie Żyronda. Całkowita powierzchnia winnic produkujących Saint-Émilion to 5400 hektarów. Należą one do winnic bordoskich.
Trochę historii
Cofnijmy się trochę w czasie. Pierwsze amfory do wina znalezione w regionie datowane są na 56 rok przed naszą erą. Historia lokalnej uprawy winorośli zaczyna się od karczowania, położonego wokół Saint-Émilion lasu, po to by posadzić tam pierwsze sadzonki krzewów winnych. Sadzonki te pochodziły z winorośli uprawianych w okolicach Massilii (Marsylii) i szczepione były na lokalnych odmianach, zwanych po łacinie vitis biturica. Dowodem na to są, noże ogrodnicze używane do przycinania winorośli lub ścinania kiści winogron, instalacje służące do wyciskania owoców i kadzie – wszystko znalezione w pozostałościach po antycznych willach w regionie.
Kiedy w V wieku naszej ery upadło Cesarstwo Rzymskie, przetrwanie i
rozpowszechnienie uprawy winorośli stało się możliwe za sprawą nowej religii – chrześcijaństwa, w której wino jest centralnym elementem kultu.
Szczepy winne
Apelacja Saint-Émilion jest obsadzana w 79% przez odmianę Merlot. 15% stanowią uprawy Cabernet Franc. W mniejszych ilościach sadzi się też Cabernet Sauvignon oraz Malbec, Petit Verdot i Carmenère.
Apelacje
Rozróżniamy dwie apelacje: Saint-Émilion i Saint-Émilion Grand Cru. Ta ostatnia dzieli się jeszcze na trzy kategorie jakościowe:
- Grand Cru Classé
- Premier Grand Cru Classé
- Premier Grand Cru Classé A
Należy pamiętać, że ze względu na brak zgody na nowe kryteria oceny, legendarne winnice CHEVAL BLANC i AUSONE (dawniej Premier Grand Cru Classé A) zdecydowały się nie używać nowej klasyfikacji. Chociaż wina pochodzące z tych winnic nie są już oficjalnie klasyfikowane, ich jakość pozostaje wciąż wyjątkowa.
Satelity Saint-Emilion
Dziś winnice, w których produkuje się AOC Saint-Émilion i Saint-Émilion Grand Cru (najwyższej jakości wina w tej apelacji) rozciągają się na terenie ponad 5400 hektarów. Wokół rozpościerają się cztery apelacje-satelity:
Lussac Saint- Émilion
Lussac znajduje się naprzeciwko płaskowyżu, na którym mieści się Saint-Émilion. Apelacja Lussac Saint-Emilion obejmuje około 1500 hektarów winnic. Powstały one w tym miejscu prawdopodobnie już w czasach galijsko-rzymskich. Winnice tej apelacji położone są na trzech różnych rodzajach terenu: na zboczu doliny, dnie doliny i na płaskowyżu. Płaskowyż to przede wszystkim piaszczyste tereny historycznej krainy Périgord. Wina tam wytwarzane są proste i przyjemne. Na zboczach doliny dominują podłoża gliniasto-wapienne. Tam produkowane są mocne, ale eleganckie wina o długiej trwałości. Dobrze nadają się do leżakowanie.
Puisseguin Saint- Émilion
Apelacja obejmuje winnice o powierzchni około 760 hektarów. Jej nazwa pochodzi od połączenia słowa „puy” – góra, wzgórze i imienia Seguin (książe Semen I Loup de Vasconie) - porucznika Karola Wielkiego. Produkuje się tu wyłącznie czerwone wina, o intensywnej głębokiej barwie, o bardzo złożonej palecie aromatycznej. To wina o bardzo wysokiej jakości. Wina Puisseguin Saint-Émilion urzekają mięsistą i soczystą konsystencją, ale nigdy nie są ciężkie. Dobrze wyczuwalne taniny są jednak delikatne. Te wina mają dobry potencjał do starzenia się.
Saint-Georges Saint- Émilion
Saint-Georges Émilion to najmniejsza z apelacji satelitarnych i jedna z najmniejszych apelacji bordoskich. Jej winnice zajmują 180 hektarów i produkują średnio 83000 skrzynek wina rocznie. Tutaj również króluje Merlot, w mniejszym stopniu Cabernet Franc. Sporadycznie wykorzystuje się odmiany Cabernet Sauvignon i Malbec. Winnice tej apelacji położone są na stosunkowo pagórkowatym terenie, z najwyższym szczytem na wysokości 89 metrów. To wyróżnia je na tle innych apelacji prawego brzegu Żyrondy, który jest raczej płaski w porównaniu z lewym. Saint-Georges Saint- Émilion to również jeden z najstarszych regionów winiarskich we Francji, który otrzymał status apelacji w 1936 roku.
Montagne-Saint- Émilion
Montagne-Saint-Émilion to ponad 1500 hektarów winnic, które są dumą regionu. Produkuje się tam wysokiej jakości, wyrafinowane w smaku wina – symbol elegancji. Charakteryzuje je dobrą równowaga między mocnymi taninami a przyjemną świeżością. Smakują intensywnie czerwonymi owocami, suszonymi śliwkami, lukrecją. Mocne aromaty runa leśnego i innych przypraw rozwijają się wraz z długością leżakowania. Bo to również wina o dobrym potencjale starzenia – 5-10 lat optymalnie. We wszystkich winach Montagne-Saint-Émilion zawartość alkoholu musi wynosić minimalnie 11%. Najlepiej serwować je w temperaturze od 15 do 17°C.
Dobór wina do potraw
Saint Émilion Grand Cru np. Château ROL VALENTIN, które pachnie delikatnie lasem i korzennymi przyprawami świetnie podkreśli smak kaczki marynowanej w sherry, z dodatkiem czerwonych owoców.
Do piersi z kaczki glazurowanej miodem i przyprawami najlepiej wybrać wino łączące moc, owocowe aromaty i pikantne akcenty, takie ja