Rillettes z łososia

Rillettes to przysmak kuchni francuskiej najczęściej przygotowywany z kaczki i jest to połączenie smalcu z pasztetem wraz z kawałkami mięsa. Proponujemy Państwu wersję delikatniejszą opartą na łososiu z naszej oferty.
Składniki do Rillettes z łososia:
- 400 g łososia świeżego Marine Harvest
- 200g łososia wędzonego Marine Harvest
- jedna szalotka
- 2 łyżeczki kaparów Ponti
- sok z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypiorek
- świeży koperek
- świeży ogórek
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka musztardy dijon
Przygotowanie:
Świeżego Łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy go na parze.
Teraz kroimy wędzonego łososia na drobne kawałki, przekładamy do miski i dodajemy do niego ostudzonego łososia.
Do połączonego łososia dodajemy kolejne składniki i delikatnie mieszamy ze sobą: ogórek pokrojony w kostkę, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Po uzyskaniu odpowiedniej struktury, wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło.