
Nieco historii
Związki wina Primitivo, różnych szczepów chorwackich oraz wina Zinfandel, jednego z najlepszych efektów winiarstwa kalifornijskiego były przedmiotem wielu długich badań.
W końcu okazało się, że zarówno Primitivo jak i Zinfandel to w rzeczywistości ten sam szczep, uprawiany początkowo w Chorwacji i znany tam jako Crljenak Kaštelanski.
Mimo to, warunki klimatyczne jak też specyficzne cechy sklonowanych winorośli uprawianych w różnych regionach nadają poszczególnym winom indywidualnego charakteru, w zależności od tego czy pochodzą one z południa Włoch, z Kalifornii czy też z Chorwacji.
Primitivo we Włoszech
Odkrycie powiązań między dwoma szczepami stało się w konsekwencji pewnym katalizatorem produkcji wina Primitivo w Apulii, które od tego czasu było traktowane z dużo większą atencją na rynkach międzynarodowych.
W regionach Salento, Mandurii i Gioia del Colle produkuje się z niego wina mocne, o wyraźnym aromacie przypraw i dość często drewna. Minimalna zawartość alkoholu w tych winach to 14%. Gdy podczas uprawy tej hojnej winorośli zapewnia się jej równowagę, można uzyskać wina świetnie starzejące się i które dadzą coś więcej niż tylko moc.
Wino Primitivo di Manduria pochodzi z regionu Apulii (Południowe Włochy) i posiada certyfikat kontrolowanej nazwy pochodzenia (Appellation d'Origine Contrôlée, po włosku DOC). Rośnie na terenie należącym do prowincji Tarent, otaczającym miasto Mandurię. Region ten leży na wysokości pięty włoskiego buta (półwysep Apeniński ma kształt buta), po jego wschodniej stronie, nad morzem Jońskim. Region ten nosi także nazwę Salento.
Wino ma szatę purpurową a nawet czarną, z pomarańczowymi przebłyskami. Posiada wyraźne aromaty bardzo dojrzałych owoców leśnych i orzechów. Świetnie współgra z makaronami z Apulii, takimi jak Orecchiette (uszka), najlepiej w sosie al ragù (w sosie mięsnym).
Primitivo di Manduria może być podawane jako aperitif, z wytrawnymi, włoskimi przystawkami, wędlinami lub lokalnymi serami dobrej jakości. Bardzo dobrze komponuje się także z wszelakimi mięsami, zwłaszcza dziczyzną.
Istnieje też jego wersja likierowa o zawartości alkoholu od 16 do 18%. Ona akurat świetnie towarzyszy deserom.
Potencjał starzenia wina Primitivo to 5 lat. Zaleca się otworzyć butelkę najpóźniej dwie godziny przed degustacją i rozlać do karafek. Podawać w temperaturze między 17 i 18°.
Kalifornijski Zinfandel
Ta odmiana winorośli jest tak typowa dla Kalifornii, że zaczęto ją nazywać szczepem tubylczym. Jednak w 1970 roku badacze odkryli, że jest on bardzo podobny do uprawianego we włoskiej Apulii Primitivo, dającego mocne, wyraziste wina o aromacie bardzo dojrzałych owoców.
Mijają lata badań, a między Apulią a Kalifornią trwa koleżeńska potyczka o ojcostwo tego szczepu. Niektórzy włoscy winiarze posunęli się nawet do dokonania zmiany nazwy z Primitivo na Zinfandel.
Żeberka wieprzowe i inne mięsa z grilla obficie omaszczone sosem barbecue oraz hamburgery z frytkami i chili Tex-Mex to dania, które perfekcyjnie się z nim komponują. Dzięki aromatowi bardzo dojrzałych owoców, który dodaje temu winu pewnej słodkości jak również wyraźnym aromatom przypraw, Kalifornijski Zinfandel idealnie pasuje do dań słodko-słono-pikantnych.
Chorwacki Tribidrag
Szczep Tribidrag jest także nazywany Crljenak Kaštelanski. Mimo, że w swoim kraju pochodzenia ta pochodząca z wybrzeża Dalmacji odmiana winorośli prawie zniknęła, stała się znana na świeci pod nazwami zastępczymi: Zinfandel, druga w kolejności odmiana uprawiana w Kalifornii oraz Primitivo, będące symbolem Apulii.
Tribidrag wyróżnia się piękną, intensywną, rubinową szatą. Wyraźnie dają się wyczuć różne aromaty, łagodne przyprawy oraz pieprz, jak również nuty owocowe i kwiatowe. Wina pochodzące z tego szczepu pozwalają na wyczucie w ustach bardzo łagodnej słodkości oraz aksamitnych tanin.
Nie bójmy się odważnych połączeń przy stole! Kaczka w przyprawach, stek tatarski, filet z jelenia w pieprzu, figowe foie gras smażone na patelni, aromatyczne sery topione będą pięknie komponować się z Tribidragiem.