
WINA CHILIJSKIE
Historia chilijskich winnic
Początków chilijskich winnic trzeba szukać kilka wieków temu. To hiszpańscy konkwisadorzy zapoczątkowali uprawę winorośli około połowy XVI wieku. To oni przywieźli pierwsze szczepy krzewów winnych i posadzili je w Chile. Klimat panujący w Chile jest bardzo korzystny i sprzyja uprawie winorośli. Hiszpanie bardzo szybko zdali sobie z tego sprawę.
Warunki klimatyczne, połączone z wiedzą na temat uprawy winorośli hiszpańskich osadników przyczyniły się do przyszłego sukcesu win chilijskich.
Handel winem zaczyna się zatem już od 1551 roku w Santiago – stolicy kraju oraz w La Serena, miejscowości położonej trochę dalej na południe, nad brzegiem Oceanu Spokojnego. Jednak pomimo swojego potencjału kultura winiarska w Chile rozwijała się przez następne stulecia dosyć słabo – Hiszpanie nie chcieli konkurować z winami ze Starego Kontynentu.
Prawdziwy rozkwit win chilijskich rozpoczął się wraz z uzyskaniem przez kraj niepodległości w 1818 roku. W 1838 roku właściciele chilijskich winnic połączyli siły, aby utworzyć La Sociedad Nacional de Agricultura (Krajowe Towarzystwo Rolnicze). Będzie ono miało duży udział w procesie ulepszania upraw winorośli. Wcześniej sadzono szczepy pochodzące z Hiszpanii, nowe nasadzenia to głównie sadzonki z Bordeaux i Burgundii.
Warunki geologiczno-klimatyczne
Chile ma doskonałe warunki geologiczno-klimatyczne, żeby produkować wina wysokiej jakości. Ziemie uprawne od wschodu chronione są łańcuchem Andów, a od zachodu graniczą z Pacyfikiem. Liczne rzeki umożliwiają doskonałe nawadnianie winorośli. Warunki klimatyczne pozwalają na uprawę bardzo dużej gamy odmian winorośli. Kraj ciągnie się stosunkowo wąskim pasem wzdłuż wybrzeża przez 4800 kilometrów. Za sprawą bardzo ciepłego klimatu winogrono dojrzewają bardzo szybko, ale to dojrzewanie jest również stopniowe, ponieważ wzdłuż chilijskiego wybrzeża wieją chłodne wiatry napływające z Antarktydy.
Główne regiony winiarskie
Produkcja wina w Chile skupia się przede wszystkim wokół stolicy – Santiago. To osiem dolin, z których każda ma swoją charakterystykę i produkuje typowe dla niej wina.
Aconcagua
Od połowy XIX wieku uprawia się tu przede Cabernet Sauvignon. Na początku lat 80. XX wieku wprowadzono tu nawadnianie kropelkowe, co spowodowało ponowny rozwój upraw winorośli w tej dolinie. To tutaj, w 1993 roku posadzono pierwsze sadzonki Syrah.
Casablanca
To mała, bardzo chłodna dolina, położona między Santiago a portem Valparaiso. Mogą wystąpić tu przymrozki. Produkuje się tu głównie białe wina ze szczepów Chardonnay i Sauvignon. Jeśli chodzi o wina czerwone, to uprawia się również trochę Pinot Noir i Merlot.
Maipo
Najbardziej prestiżowe winnice kraju znajdują się właśnie w tej dolinie, okalającej od południa jego stolicę – Santiago. Teren jest podzielony na trzy odrębne sektory: Alto Maipo – najbliżej pasma górskiego Andów, Maipo Centrale – wzdłuż doliny i Maipo Pacific – jak sama nazwa wskazuje, sektor położony najbliżej oceanu. We wszystkich trzech lata są gorące i suche a zimy deszczowe. W usytułowanych tu winnicach panują jednak zróżnicowane mikroklimaty – zależne od ekspozycji upraw w stosunku do rzeźby terenu, rzek i oceanu. Ciągła ekspansja miasta powoduje, że terenu upraw po trochu ustępują miejsca dzielnicom mieszkalnym.
Rapel
W dolina Rapel, znajdującej się zaledwie 100 kilometrów na południe do Santiago, uprawa się wina w dwóch podregionach: Cachapoal i Colchagua. W Colchagua, większym z nich i bardziej wysuniętym na południe, produkuje głównie wina czerwone. Większość winnic usytułowana jest w sektorze wschodnim, wokół Requinoa i Rengo. W sektorze zachodnim – Peumo, położonym bliżej wybrzeża jest chłodniej, co sprzyja produkcji wina różowego. Jest tu bardzo sucho, dlatego większość upraw nawadniana jest kropelkowo.
Curicó
Curicó to drugi co do wielkości chilijski region produkujący wino. Stosunkowo duża dolina podzielona jest na dwa obszary: mniejszy, na północy, w pobliżu rzeki Teno i większy, na południu, w pobliżu rzeki Lontue. Produkuje się tu przede wszystkim wina czerwone ze szczepu Cabernet Sauvignon, ale też białe na bazie Sauvignon.
Maule
Tylko w tym regionie znajduje się 43% całkowitej powierzchni uprawy winorośli w Chile. Szczep País, który nadal jest drugą najważniejszą odmianą w regionie, stopniowo ustępuje miejsca Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Carmenère. Ten rozległy region, doceniany przez zagranicznych inwestorów prezentuje bardzo różnorodne warunki geologiczno-klimatyczne.
Pozostałe regiony winiarskie Chili
Winnice spotykamy również na północy kraju, w dolinie Elqui. To tam produkuje się Pisco, rodzaj winiaku wyprodukowanego na bazie sfermentowanych winogron odmiany Muskat Aleksandryjski. Jednak przeważająca większość winnic znajduje się na południu, gdzie chłodniejszy klimat sprzyja uprawie alzackich odmian winorośli, takich jak Riesling lub też tych burgundzkich, jak Chardonnay. Winnice w regionach Bio-Bio i Itata szybko się rozwijają i stają się co raz bardziej popularne. Wreszcie, wu bram Patagonii znajduje się dolina Malleco. Uprawy liczą tam jedynie około dwudziestu hektarów, ale powoli region ten staje się nowym Eldorado dla ekstremalnych winiarzy.