WINA PORTUGALSKIE
Portugalskie winnice obejmują dzisiaj 204 000 hektarów ziemi obsadzonej krzewami winnymi. To jedenasty co do wielkości największy teren uprawy winorośli na świecie i czwarty co do wielkości w Europie, zaraz po Hiszpanii, Francji i Włoszech.
Skąd winorośl w Portugalii?
Historia winiarstwa w Portugalii sięga 2000 lat p.n.e., gdy pierwsze krzewy winorośli zostały zasadzone w dolinach Tagu i Sado. To właśnie starożytne społeczności, takie jak Fenicjanie, Grecy, Celtowie, a przede wszystkim Rzymianie, przyczyniły się do rozwinięcia uprawy winorośli w tym regionie. Wprowadzili nowe odmiany winorośli i doskonalili techniki uprawy, które przyczyniły się do kształtowania bogatej tradycji winiarskiej w Portugalii.
Klimat
Portugalia jest pod wpływem różnych typów klimatycznych. Strefa wpływów klimatu atlantyckiego jest bardziej odczuwalna na północy. Na południu kraju dominują klimat kontynentalny i śródziemnomorski. Temperatury powietrza w Portugalii zbliżone są do tych odczuwalnych w Hiszpanii. Zimy są stosunkowo łagodne, ze średnią temperaturą wynoszącą 16°C.
Szczepy winne w Portugalii
Sukces portugalskiej uprawy winorośli opiera się na jej sztandarowym produkcie – Porto oraz na rodzimych odmianach winorośli. Wina czerwone to 60% całej produkcji. Odmiany uprawiane w regionie Douro to głównie Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinta Amarela i Tinta Roriz (hiszpańskie Tempranillo).
Uprawia się tam równiez odmiany znane na całym świecie, takie jak Syrah i Cabernet Sauvignon.
Najpopularniejsze odmiany białe to Alvarinho (Vinho Verde), Malvasia, a także różne odmiany Muscat.
Wina wzmocnione
Porto
Porto to wino wzmocnione, do którego dodaje się destylat winny. Pochodzi z północnej Portugalii, z okolic doliny rzeki Douro. Porto wytwarzene jest z ciemnych odmian winogron Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Cao i Tinta Barroca. Może być także produkowane z jasnych odmian winogron.
Moscatel de Setúbal
Region Setúbal znany jest szczególnie z deserowego aromatycznego wina o nazwie Moscatel. Wytwarza się je podobnie jak Porto. Wykorzystuje się głównie trzy odmiany winogron z rodziny Muscat, przede wszystkim Muscat d’Alexandrie (85%). Wino leżakuje w beczkach przez 5 lat, a czasem nawet 25 lat. To mocne, bardzo skoncentrowane, naturalnie słodkie wino.
Madera
Madera to czerwone wino. W początkowym etamie produkcji wytwarzane jest podobnie jak Porto, ale na tym proces się nie kończy. Wino jest potem podgrzewane na słońcu lub przy pomocy gorącej wody. Dzięki temu ma unikatowy karmelowy posmak.
Winnice
Winnice znajdują się głównie na północy i w centrum kraju. Najbardziej znane regiony, w których wytwarza się wino to Estremadura, Douro, Minho, Alentejo, Terras do Sado, Beiras, Bairrada i region Dão.
Douro (40 000 ha)
Winnica Douro to magiczne, trochę dzikie miejsce. Winorośl uprawiana jest po obu stronach rzeku Douro. Granitowe gleby, strome zbocza, duszny klimat latem i mroźna zima sprawiają, że uprawa winorośli jest bardzo trudna. Tylko połowa zbioru winogron przeznaczona jest do produkcji Porto, reszta poddawana jest winifikacji na wino czerwone.
Winnica Minho (35 000 ha)
Winnica Minho, w której produkowane jest Vinho Verde, rozciąga się na długości ponad 160 km, co stanowi 15% powierzchni portugalskich winnic. To bardzo rozdrobniony teren, gdzie każdy producent posiada średnio mniej niż jeden hektar winorośli. Opady wynoszą 1500 mm rocznie. Słynne „zielone wino” jest leciutko musujące, zaskakuje świeżością i prostotą
Winnica Dão (20 000 ha)
Region Dão jest powszechnie znany z produkcji najwyższej jakości win. Winogrona są tu uprawiane na większych wysokościach, na glebach składających się z granitu i łupków. To właśnie w Dão znajdziemy słynną odmianę Touriga Nacional. Winogrona rosną w bardzo dużych, gęstych od owoców kiściach i są niezwykle aromatyczne. To właśnie użycie tej odmiany sprawia, że czerwone wina z regionu mają gładki i aksamitny wygląd.
winnica Bairrada (18 000 ha)
Winnica Bairrada położona jest na północ od miasta Coimbra. Krajobraz jest tam płaski i monotonny, a klimat łagodzony przez prądy morskie.
90% produkowanych win to wina czerwone, wytwarzane głównie ze szczepu Baga, rustykalnej odmiany winogron, dającej wina o mocnej bazie garbnikowej. W apelacji produkowane są także wina musujące (Vinho espumante).
winnica Alentejo (20 000 ha)
Alentèje słynie bardziej z produkcji korka niż z win. Jednak również produkcja win w tym regionie kwitnie i są one coraz bardziej obecne na rynku krajowym. Wytwarza się tam dzisiaj 800 000 hl trunku.
Wina portugalskie są podzielone na 4 apelacje:
Vinho de mesa: to wina stołowe, które podlegają kilku zasadom produkcji.
Regionalne Vinho: ta apelacja jest odpowiednikiem Vin de Pays we Francji. Zasady produkcji tych win są dość elastyczne.
IPR Indicação de Proveniência Regulamentada: wina najwyższej jakości, jednak jeszcze nie osiągające tej, którą mają trunki należące do kategorii DOC Portugalia (Kontrolowana nazwa pochodzenia).
DOC Denominação de Origem Controlada: odpowiednik francuskiego certyfikatu AOC. To właśnie w tej kategorii znajdziemy wina podlegające najsurowszym regułom.