-
`

Wyraziste czerwone wino z regionu Toskania we Włoszech, które łączy tradycję z nowoczesnym stylem. Powstałe na bazie klasycznych szczepów toskańskich, Primus Casa Pecunia prezentuje głębię, strukturę i charakterystyczną dla tego regionu harmonię.
W aromacie dominuje bogactwo dojrzałych czerwonych owoców – wiśni, śliwek oraz malin – uzupełnione nutami przypraw korzennych, ziół i delikatnych akcentów wanilii. W ustach wino jest pełne, zrównoważone, o miękkich taninach i długim, satynowym finiszu.
Primus Casa Pecunia Toscana doskonale pasuje do dań kuchni włoskiej, czerwonych mięs, pieczonych warzyw oraz serów średnio i długo dojrzewających. To wino, które oddaje duszę Toskanii – ciepłą, elegancką i wyrazistą.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.