-
`

Delikatne, świeże białe wino z apelacji Muscadet Sèvre et Maine, położonej w dolinie Loary. To wino słynie z lekkiego, orzeźwiającego charakteru i wyraźnej mineralności, które wynikają z unikalnego terroiru i gleby bogatej w glinę i wapień.
W aromacie dominują subtelne nuty zielonych jabłek, gruszek oraz cytrusów, z delikatnymi akcentami kwiatowymi i morskiej soli. W ustach wino jest lekkie, z żywą kwasowością i charakterystyczną dla Muscadet świeżością, idealną do picia młodego.
Grande Réserve Muscadet Sèvre et Maine doskonale komponuje się z owocami morza, małżami, rybami oraz lekkimi sałatkami. Idealne na ciepłe dni i jako aperitif.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.