-
`

Czerwone wino z apelacji Graves de Vayres w regionie Bordeaux, które łączy w sobie elegancję i tradycję francuskiego winiarstwa. Wino powstaje głównie ze szczepów Merlot i Cabernet Sauvignon, co daje bogaty i zrównoważony profil smakowy.
W kieliszku prezentuje głęboką, rubinową barwę. W aromacie dominują dojrzałe czarne owoce – czarna porzeczka, jeżyny – z delikatnymi nutami przypraw, wanilii i ziemistości. W smaku wino jest pełne, z dobrze zintegrowanymi taninami, średnią kwasowością i długim, przyjemnym finiszem.
Idealne do:
– mięs z grilla i pieczonych,
– dań z dziczyzny,
– dojrzałych serów,
– kuchni francuskiej.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.