-
`

Klasyczne, wytrawne białe wino z Doliny Loary, stworzone w 100% z gron Chenin Blanc, pochodzących z apelacji Vouvray.
W kieliszku zachwyca jasnozłotą barwą z lekko zielonymi refleksami. Bukiet intensywny i świeży – dominują aromaty gruszki, zielonego jabłka, białych kwiatów i cytrusów, z subtelną nutą miodu i mineralności, charakterystyczną dla wapiennych gleb regionu.
Na podniebieniu wino jest żywe i eleganckie – harmonijne połączenie owocowej świeżości z wyrazistą kwasowością i długim, czystym finiszem.
Idealne do: owoców morza, ryb, koziego sera, dań kuchni azjatyckiej oraz jako wykwintny aperitif.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.