- -40,00 zł `

Listrac Médoc Fonreaud to wino czerwone pochodzące z apelacji Listrac-Médoc, jednej z pięciu apelacji regionu Médoc w Bordeaux. Charakteryzuje się klasyczną strukturą i intensywnością, będąc doskonałym przykładem win z tego regionu. Złożoność, dojrzałość i elegancja tego wina czynią je idealnym wyborem dla miłośników win o głębokim smaku i długim potencjale starzenia.
Nos: Bukiet aromatyczny jest intensywny i złożony, z wyraźnymi nutami czarnej porzeczki, jeżyny i śliwki, połączonymi z subtelnymi akcentami tytoniu, przypraw oraz delikatnego dębu. Z czasem pojawiają się również nuty tuszu i czekolady, dodając wino jeszcze większej głębi.
Smak: W ustach wino jest pełne, o dobrze zbudowanej strukturze i gładkich taninach. Przeważają smaki czarnych owoców oraz przypraw, a z czasem pojawiają się delikatne akcenty skórzane i tobacco. Dobrze zbalansowana kwasowość oraz długi, przyjemny finisz sprawiają, że wino jest kompleksowe i harmonijne.
Dopasowanie do potraw: Listrac Médoc Fonreaud świetnie komponuje się z mięsem czerwonym, stekami, grillowaniem, dziczyzną, a także serami dojrzewającymi i potrawami w intensywnych sosach.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.