Fresco charakteryzuje łagodny i zbalansowany smak. Może być podawane jako aperatif, dobrze komponuje się z przekąskami i sałatkami. Pełne walory docenisz serwując schłodzone do temp. ok. 9°C.
Czerwone wino z apelacji Buzet, położonej na południowy zachód od Bordeaux, słynącej z win o charakterystycznym, owocowym i eleganckim stylu. Wino powstaje głównie ze szczepów Merlot, Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Franc, co nadaje mu bogactwo i wyważoną strukturę.
W aromacie wyczuwalne są soczyste nuty czerwonych owoców – wiśni, malin i śliwek – z delikatnymi akcentami ziół, wanilii i subtelnych przypraw. W ustach jest gładkie, pełne, o dobrze zintegrowanych taninach i przyjemnym, długim finiszu.
Baron d’Albret Buzet świetnie pasuje do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny, pieczonych warzyw oraz serów średnio dojrzewających. To wino o eleganckim i przystępnym charakterze, idealne na codzienne degustacje i spotkania.
Aperitif ziołowy wyprodukowany według oryginalnej receptury, charakteryzujący się starannie dobraną kompozycją aromatyczną. Intensywna maceracja ziół i korzeni oraz ich długotrwałe leżakowanie stanowią o jego znakomitości i wielkiej popularności.
Kolor: Głęboki, intensywny rubin z fioletowymi refleksami.
Nos (aromat): Wyrafinowany bukiet z nutami czarnej porzeczki, jeżyn, grafitu i cedru, z eleganckimi akcentami tytoniu, lukrecji i delikatnej wanilii pochodzącej z dojrzewania w beczce.
Smak: W ustach złożone, harmonijne, z wyczuwalną, ale aksamitną taniną. Dobrze zbalansowane – jednocześnie mocne i eleganckie. Wino wykazuje mineralność typową dla terroir Pauillac. Finisz długi, lekko pikantny, z nutą czarnej herbaty i drewna cedrowego.
Château Mouton Rothschild 2011 ma bardzo dobry potencjał starzenia – może być przechowywane jeszcze przez wiele lat (do ok. 2035–2040), choć już teraz staje się coraz bardziej pijalne.
Idealne do dań z czerwonego mięsa (wołowina, jagnięcina), dziczyzny, dojrzałych serów (np. comté, stilton), a także do wyrafinowanych dań kuchni francuskiej.
Ciekawostka: etykieta Château Mouton Rothschild 2011 została zaprojektowana przez Guy de Rougemont. Każdy rocznik od 1945 roku posiada unikalną etykietę stworzoną przez wybitnego artystę.
Wino różowe to lekkie, świeże i orzeźwiające wino o delikatnej, różowej barwie, która powstaje dzięki krótkotrwałemu kontaktowi soku winogron z ich skórką. Charakteryzuje się aromatami czerwonych owoców takich jak truskawki, maliny czy wiśnie, często z nutami kwiatowymi i cytrusowymi. W smaku zazwyczaj jest lekkie, zrównoważone i owocowe, z przyjemną kwasowością.
Styl win różowych może się różnić od wytrawnych po półsłodkie, dzięki czemu doskonale sprawdzają się zarówno jako wino na co dzień, jak i na letnie spotkania czy przyjęcia.
Sugestie kulinarne: Pasują do lekkich sałatek, dań z ryb i owoców morza, kuchni śródziemnomorskiej, a także jako aperitif.
Półwytrawne wino o pięknej ciemnoczerwonej barwie. Doskonale zbudowane, o aromacie\nmaliny, truskawki, z nutami dębu i cynamonu. W smaku wyczuwalne czerwone owoce,\nz długim przyjemnym finiszem.
Muscat de Frontignan La Coste to aromatyczne, słodkie wino deserowe z południowej Francji, o złocistej barwie i intensywnym bukiecie kwiatów pomarańczy, miodu, brzoskwiń oraz owoców cytrusowych. W ustach bogate, aksamitne i harmonijnie słodkie, z dobrze zbalansowaną kwasowością, która nadaje mu lekkości i świeżości. Idealne do deserów, serów pleśniowych lub jako elegancki aperitif.
To półwytrawne wino posiada certyfikat wina organicznego. Ma piękny jasnozłoty kolor i bardzo delikatną strukturę. Kusi aromatem muszkatu i nutami kwiatów i cytrusów. W smaku łączy nuty słodyczy i kwasu, będąc przez to idealnym towarzyszem szerokiej gamy potraw – od białych mięs, przez ryby i owoce morza, po lekkie sery i potrawy na bazie makaronów. Doskonałe jako aperitif.
Winifikacja: delikatna maceracja na skórkach 6-8 godzin, oddzielenie od skórek, masa zostaje doprowadzona do temperatury 10°C i pozostawiona do dekantacji przez 12 godzin. Następny etap to fermentacja w temperaturze 18°C przy wykorzystaniu wyselekcjonowanych drożdży. Następuje oddzielenie od grubszego osadu, pozostawiając produkt na 2 m-ce nad delikatniejszym osadem. Zlanie i przechowywanie w zbiornikach ze stali nierdzewnej.\n\nCharakterystyka: owocowy aromat, który przywodzi na myśl owoce o żółtej pulpie, np. jabłko odmiany Golden Delicious, białe brzoskwinie, a także delikatne nuty białych kwiatów. Na podniebieniu świeże, bogata mineralność, dobrze wyważone.\n\nPodawanie: idealne jako aperitif, polecane do ryb.
Jest to klasyczna mieszanka Bordeaux z Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Posiada ładną ciemnowiśniową barwę. W nosie wyczuwalne dojrzałe ciemne owoce, jagody, czarna porzeczka, wiśnia z subtelną nutą pieprzu. Na podniebieniu ten wyjątkowy kupaż jest harmonijny i zrównoważony, elegancki. Świetne do czerwonych mięs, pieczeni oraz potraw z grilla.
Białe wytrawne wino w apelacji AOC, powstałe z gron szczepów\nRkatsiteli i Mtsvane Kakhuri .\nWinogrona pochodzą z mikroregionu uprawy winorośli\nTsinandali\nw Kachetii największego i najważniejszego regionu\nwiniarskiego w Gruzji.\nWino jasno\nsłomkowej barwie z zielonkawymi refleksami\ni wyróżniającym się kwiatowym aromacie z nutkami owoców\ntropikalnych.\nTo wino o umiarkowanej kwasowości i z wyczuwalną na\npodniebieniu dojrzałą brzoskwinią.\nŚwietnie pasuje do dań z drobiu, ryb oraz do sałatek i serów.\nNajlepiej smakuje podane w temperaturze 12\n14 C.
Eleganckie, australijskie Chardonnay z regionu South Eastern Australia, tworzone z pasją przez rodzinną winiarnię Byrne. Wino o jasnozłotej barwie i bogatym aromacie tropikalnych owoców – ananasa, mango i brzoskwini – z delikatnymi nutami wanilii i subtelną kremowością wynikającą z dojrzewania w beczce. W smaku pełne, aksamitne i dobrze zbalansowane – owocowa słodycz równoważona jest świeżą kwasowością i nutą dębu, co nadaje winu strukturę i elegancję.
Idealne do: dań z drobiu, ryb w sosie maślanym, makaronów z białym sosem, a także do serów dojrzewających.
Grand Vin de Saint-Julien Collection Grandes Appellations to wyjątkowe wino z regionu Bordeaux, reprezentujące apelację Saint-Julien.Ta apelacja, choć najmniejsza w Médoc, słynie z najwyższej jakości win, z 85% powierzchni winnic sklasyfikowanych jako Grand Cru Classé.
Wino doskonale komponuje się z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzną, grillowanymi potrawami oraz serami dojrzewającymi.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.