-
`

Chablis Finage La Chablisienne to eleganckie i wyważone wino białe pochodzące z renomowanej apelacji Chablis w regionie Bourgogne. To wino, które doskonale oddaje charakter Chablis – świeżość, mineralność oraz subtelność, typowe dla tej apelacji, w której dominującym szczepem jest Chardonnay.
Nos: Aromat jest intensywny i świeży, z nutami cytrusów, takich jak cytryna i grejpfrut, oraz wyraźnymi akcentami zielonych jabłek i białych kwiatów. W tle pojawiają się również subtelne nuty mineralne i kreda, charakterystyczne dla terroir Chablis.
Smak: Wino jest wyważone, z przyjemną kwasowością i świeżością. W ustach wyczuwalne są nuty cytrusowe i zielonych owoców, połączone z wyraźną mineralnością. Smak jest czysty i precyzyjny, z długim, świeżym finiszem.
Dopasowanie do potraw: Chablis Finage La Chablisienne to doskonały wybór do owoców morza, ryb (zwłaszcza surowych, jak ostrygi i sushi), sałat z kozim serem, tart warzywnych oraz dania z drobiu w lekkich sosach.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.