-
`

Wino o głębokiej, purpurowej barwie. Nos bogaty i złożony – dominują nuty dojrzałych czarnych owoców (jeżyny, śliwki), fiołków, przypraw, wanilii i dymu z beczki. W ustach pełne, aksamitne, z dojrzałymi taninami, dobrze zintegrowaną beczką i długim, eleganckim finiszem. Styl bardziej intensywny i nowoczesny jak na Margaux, ale nie traci klasycznej finezji.
Dojrzewanie:
Około 18 miesięcy w dębowych beczkach, z czego 60–80% to beczki nowe.
Potencjał starzenia:
Świetne do picia po 7–10 latach, ale najlepsze roczniki dojrzewają z powodzeniem przez 20–30 lat.
Serwowanie:
Temperatura serwowania: 16–18°C. Zalecana dekantacja w młodych rocznikach (minimum 1 godzina).
Sugestie kulinarne:
Idealne do dań z dziczyzny, pieczonej kaczki, wołowiny w sosie bordelaise oraz serów dojrzewających (np. brie truflowe, comté).
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.