-
`

Lanzerac Chardonnay to eleganckie i doskonale zbalansowane wino z renomowanej winiarni w Stellenbosch – jednej z najbardziej prestiżowych apelacji w Południowej Afryce. Powstaje z wyselekcjonowanych gron, a częściowa fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach nadają mu głębi i kremowej struktury, przy jednoczesnym zachowaniu świeżości.
W bukiecie dominują nuty dojrzałych owoców pestkowych – brzoskwini, moreli i jabłka – z subtelnymi akcentami wanilii, orzechów i maślano-dębowym tłem. W smaku pełne, gładkie i zaokrąglone, z dobrze zintegrowaną kwasowością i eleganckim, długim finiszem.
Idealne do: dań z drobiu, grillowanych ryb, makaronów w sosie śmietanowym, kuchni azjatyckiej oraz serów typu brie i camembert.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.