Jedyna whisky na świecie finiszowana w beczkach po piwie typu Ale. Grant’s Ale Cask Finish charakteryzuje się kremowym smakiem, w którym odnaleźć można wyraźne nuty gruszki i jabłka, creme brulee oraz wyczuwalne akcenty wanilii.
Label 5 to szkocka whisky typu blended. Należy do 10 największych marek szkockiej whisky na Świecie, a firma La Martiniquaise do 5 największych producentów szkockiej whisky. LABEL 5 to whisky o niezwykłej jakości i wysokiej zawartości single malts, które pochodzą z jednej z najbardziej znanych i cenionych destylarni Glen Moray w regionie Speyside będącej własnością firmy co pozwala na pełną kontrolę nad procesem produkcji. Wysoką jakość potwierdzają liczne nagrody zdobyte na międzynarodowych konkursach. Delikatna w smaku wzbogacona dymnymi nutami torfu i owocowymi aromatami. LABEL 5 to marka globalna dostępna w ponad 100 krajach na całym świecie.
To najwyższej jakości whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Taka kombinacja nadaje tej whisky cudownej gładkości i intensywności. Jest bardzo aromatyczna z dobrze wyczuwalnymi nutami wzmacnianego wina. Wyczuwamy bogactwo śliwek, rodzynek z delikatnie wędzonym akcentem. Na podniebieniu gładka, obfitująca w gruszkę, cynamon, imbir, cukier brązowy, przechodząca w finiszu w suszone owoce i czarną porzeczkę z muśnięciem tarty cytrynowej.
Whisky mieszana stworzona na cześć Rity Taketsuru. Jedna z klasycznych marek Nikki w Japonii, od czasu jej wprowadzenia na rynek w 1962 roku stanowi hit sprzedażowy. W nosie elegancka z nutami szałwii, śliwki mirabelki, kwiatów, skóry, dębiny i przypraw. W ustach miękka i zrównoważona, miód lawendowy, wanilia, mleko migdałowe, popiół, słodowany jęczmień z akcentem soli, pianek marshmallow i fiołków. Finisz łagodny i miękki z lekko dymną nutą, akcentem świeżo ściętej trawy i anyżku.
Chivas Ultis to kwintesencja stylu Chivas. Kompozycja ta jest hołdem dla pięciu wybitnych mistrzów blendingu, którzy tworzyli markę Chivas od 1909 roku: Charlesa Howarda, Charlesa Juliana, Allana Baillie\'ego, Jimmy\'ego Langa i obecnego kustosza - Colina Scotta. Ulubione whisky single malt każdego z nich zostały połączone przez Colina Scotta w wyjątkową whisky typu blended malt.\nBarwa: jasnobursztynowa\nZapach: dojrzałych brzoskwiń i czerwonych jabłek z nutami cynamonu i krówek oraz miodu\nSmak: gładka tekstura wanilii z nutami mandarynki, moreli, delikatnym karmelem, pikantnymi goździkami i imbirem\nFinisz: długi, ciepły, rozgrzewający
Szkocka whisky typu Blended z regionu Speyside, o słonecznej barwie, przyjemnym, złożonym, aromacie, ze słodką nutką wanilii i słodu jęczmiennego, o długim, przyjemnym zakończeniu, zestawiana z minimum 3-letnich destylatów starzonych w dębowych beczkach
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.
Przedstawiciel linii super premium, dostępna w bardzo ograniczonych ilościach. Single Malt whisky, która dojrzewała przez 25 lat w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu. To prawdziwy okaz, zarezerwowany tylko dla kolekcjonerów, wyprodukowany jedynie w ilości 3 tys. butelek! Posiada piękny, złoty kolor oraz bogactwo aromatów miodu, przypraw, jabłek oraz torfu wspaniale skomponowanych z nutami najwyższej jakości dębiny. W Ustach stanowi wyborne połączenie miodu, sherry oloroso, kakao i jabłek, idealnie podkreślone obecnością owoców cytrusowych, słodkiego torfu i niepowtarzalnych nut drewna. Butelkowana z mocą 46,8%.
Glen Scotia 18 YO - 18-letnia single malt whisky z kultowego regionu Campbeltown, która przez 17 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego dębu a następnie na okres 12-u miesięcy została przelana do dużych 500 litrowych beczek po sherry Oloroso. Whisky nie była filtrowana na zimno i została zabutelkowana w naturalnym kolorze. W zapachu charakterystyczne aromaty słonej morskiej bryzy, kwiatów i słodkiego toffi. W smaku wanilia, morele, ananas i rodzynki. Finisz długi i wytrawny z rozgrzewającymi nutami przypraw.
Whisky leżakowana w beczkach po burbonie\na następnie przez kolejne lata finiszowana\nw beczkach po porto. Wyróżnia się aksamitnym\ni delikatnym smakiem oraz rubinową barwą.\nCzerwone owoce leśne, borówki, jagody\ni jeżyny przeplatają się z nutami przypraw.\nGałka muszkatołowa łączy się ze smakiem\nmiętowej czekolady, słodko-gorzkiej pomarańczy\ni kakao. Wyczuwalne, intensywne aromaty\npłatków czerwonych róż, mandarynek oraz\nciemnej czekolady.
Podróż Johna Glasera po bezdrożach południowej Hiszpanii stała się inspiracją, dla stworzenia kolejnej, nowej Compass Box whisky, po raz pierwszy z dominującym wpływem beczki po sherry. Jego wyobraźnię zdominowały specyficzne dla tego wina, korzenne nuty i niesamowite spektrum form.\nW ten sposób, do \" core range\" dołączyła ostatnio whisky The story of the Spaniard, bazująca w recepturze głównie na destylatach, dojrzewających właśnie w beczkach po tym wzmacnianym, hiszpańskim winie.\nJak przystało na firmę, walczącą od lat o transparentność, z łatwością możemy poznać recepturę Spaniarda. Głównym \" napędowym\" jest tu Aberlour ( 40% ) z sherry butt, kolejnym Teaninich 25%, resztę stanowi Deanston, Glen Elgin, oraz 15 % ( Clynelish, Dailuaine, Teaninich), blended malt poddana dodatkowej maturacji w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami.\nButelkowana z mocą 43%, bez filtracji, wg Johna charakteryzuje się silnym aromatem skórki cytrusowej, gruszek zanurzonych w czerwonym winie, cynamonu, goździków, panna cotty, owoców leśnych i wiśni.
Whisky rodem z zapomnianej ścieżki przemytników do niedawna sprzedawana jedynie w limitowanych edycjach, znawcom i kolekcjonerom. Nie poddawana procesowi zimnej filtracji, dzięki czemu niezwykle delikatna.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.