Jedyna whisky na świecie finiszowana w beczkach po piwie typu Ale. Grant’s Ale Cask Finish charakteryzuje się kremowym smakiem, w którym odnaleźć można wyraźne nuty gruszki i jabłka, creme brulee oraz wyczuwalne akcenty wanilii.
12-letnia luksusowa szkocka whisky mieszana, o subtelnym i pełnym aromacie. Produkowana w Strathisla, najstarszej działającej destylarni na Wyżynie Szkockiej. Dzięki swojej jakości i doskonałemu rzemiosłu zyskała międzynarodową renomę i miano Szkockiego Księcia Whisky. Ciesz się wyjątkowym smakiem kompozycji Chivas Regal.
Najbardziej aromatyczna spośród całej oferty destylarni. Niefiltrowana na zimno, moc podwyższona do 46% oraz kompozycja różnych beczek sprawiły, że whisky posiada bardzo szeroką paletę aromatów, od papai, banana, jabłka, daktyli, poprzez nuty kwiatowe, na miodzie i wanilii kończąc.
Glen Scotia 10YO to nietorfowa whisky single malt z legendarnego portowego miasteczka Campbeltown, nazywanego w przeszłości stolicą produkcji whisky. Whisky dojrzewała w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie (first fill Bourbon), które zapewniły idealny balans pomiędzy charakterem destylatu Glen Scotia a wpływem dębiny. W aromacie znajdziemy charakterystyczne dla Campbeltown, nuty morskiej bryzy, zielonych jabłek, z akcentem cytrusów, kremową wanilią, tostowanej dębiny i przypraw. W smaku jest gładka z wyraźnie wyczuwalnymi nutami brązowego cukru, pomarańczowej marmolady, ananasa i kremowej wanilii. Finisz jest długi, z delikatnymi akcentami imbiru i cynamonu. Whisky została zabutelkowana z mocą 40%.
Trzykrotnie destylowana irlandzka whiskey znana ze swojej wyjątkowej łagodności i unikalnego charakteru. Swój smak zawdzięcza wyselekcjonowanym ziarnom jęczmienia, źródlanej wodzie oraz minimum trzyletniemu leżakowaniu w dębowych beczkach, wcześniej używanych do leżakowania sherry Oloroso lub bourbonu.
Wyśmienity blend starannie wyselekcjonowanych whisky typu single malt oraz grain, z których najmłodsza spędziła w beczce minimum 12 lat. Swoją niezwykłą delikatność Dewar\'s 12 zawdzięcza unikatowemu procesowi \"podwójnego dojrzewania\". Po zmieszaniu whisky zbożowej ze słodową otrzymany blend zostaje ponownie przelany na 6 miesięcy do dębowych beczek, aby uzyskać wyjątkowo delikatny i bogaty smak.
Seria „Islay Barley” dla jej twórców zawsze była misją. Przez wiele lat szukali możliwości prezentacji fenomenu, jakim jest „terroir” w szkockiej whisky single malt – wiary w to, że ziemia, mikroklimat, położenie geograficzne, wpływ natury i lokalna pogoda mają wpływ na jakość i smak whisky. Bruichladdich Islay Barley 2011 jest destylowany z jęczmienia pochodzącego z sześciu farm znajdujących się w zachodniej oraz centralnej części wyspy Islay.\n\n \n\n• nietorfowa szkocka whisky single malt\n\n• 100% jęczmienia ze szkockiej wyspy Islay – odmiana Publican i Oxbridge\n\n• leżakowana 6 lat na Islay:\n\n- 75% czasu w amerykańskich beczkach dębowychpo bourbonie\n\n- 25% w europejskich beczkach dębowych po winie\n\n• edycja z limitowanej serii\n\n• butelkowana w destylarni przy użyciu wody źródlanej z Islay\n\n• niefiltrowana na zimno\n\n• niebarwiona karmelem
Na początku Jameson był sprzedawany kupcom bezpośrednio w beczkach. Wszystko zmieniło się w 1963 roku, gdy pierwsze butelki opuściły destylarnię przy Bow Street 7 w Dublinie. Jameson Crested jest inspirowana pierwszymi kroplami butelkowanej whiskey Jameson.\nZapach: wyraźny, z nutą sherry\nSmak: delikatny odcień sherry i opalonego drewna z nutami owoców, przypraw korzennych i czekolady\nFinisz: długi i ciepły smak sherry
Old Smuggler to wyśmienita mieszana szkocka whisky typu blended z tradycją sięgającą 1835 roku. Swoją nazwę (smuggler – z ang. przemytnik) czerpie z historii szkockiej whisky: podatki nałożone w osiemnastym wieku na producentów tego trunku, zmusiły ich do ukrywania się i przemycania tego drogocennego alkoholu. Stworzona została przez dwóch przedsiębiorców zajmujących się whisky, braci Stodart, osiadłych w Glasgow po roku 1835. Twórcy jej wsławili się tym, że jako pierwsi używali beczek po Sherry do zestawiania swoich blendów. Dzięki temu Old Smuggler przechowywany latami w dębowych beczkach dojrzewał i odkrywał zbalansowany charakter i bogactwo swojego smaku. Whisky Single Malt, które są używane do zestawiania tego produktu, pochodzą z regionu Speyside. Charakterystyczną cechą jest pękata butelka, która wyróżnia ten produkt na rynku
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.\nBarwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą\nZapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek\nSmak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru\nFinisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.