Seria „Islay Barley” dla jej twórców zawsze była misją. Przez wiele lat szukali możliwości prezentacji fenomenu, jakim jest „terroir” w szkockiej whisky single malt – wiary w to, że ziemia, mikroklimat, położenie geograficzne, wpływ natury i lokalna pogoda mają wpływ na jakość i smak whisky. Bruichladdich Islay Barley 2011 jest destylowany z jęczmienia pochodzącego z sześciu farm znajdujących się w zachodniej oraz centralnej części wyspy Islay.\n\n \n\n• nietorfowa szkocka whisky single malt\n\n• 100% jęczmienia ze szkockiej wyspy Islay – odmiana Publican i Oxbridge\n\n• leżakowana 6 lat na Islay:\n\n- 75% czasu w amerykańskich beczkach dębowychpo bourbonie\n\n- 25% w europejskich beczkach dębowych po winie\n\n• edycja z limitowanej serii\n\n• butelkowana w destylarni przy użyciu wody źródlanej z Islay\n\n• niefiltrowana na zimno\n\n• niebarwiona karmelem