Do jej produkcji wykorzystujemy zawierającą aluwialne złoto, wodę z ujęcia Pitilie Burn. Dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji, otrzymujemy whisky o aromacie dojrzałych owoców i słodyczy miodu.
Whiskey inspirowana procesem destylacji, jego dokładnością oraz dążeniem do sterylności destylatu. Ten fascynujący proces uchwycił Head Distiller - Brian Nation kierowany pasją i talentem do łączenia whiskey zbożowej i słodowej. Uzyskał delikatny, charakterystyczny dla słodowych odmian smak połączony ze słodyczą small batch whiskey oraz nut brzoskwiniowych i melonowych. \nZapach: od nut kwiatowych, przez świeże zioła, po nuty jęczmienne, grejpfrutowe, zielonej papryki z delikatnym akcentem marcepanu\nSmak: nuty jęczmienne przechodzą do cynamonowych, delikatnych akcentów lukrecji, z posmakiem migdałów\nFinisz: ciepły, lekki i cytrusowy z posmakiem jęczmienia
Inauguracyjny wypust nowej serii Benriacha – Cask Strength, zabutelkowany z mocą 57,2 %. Aromat pełen owoców sadu, jęczmienia i przypraw (wanilia, goździki), uzupełnione nutami kokosa i kwiatów. W smaku jest świetnym przykładem cudownego charakteru whisky z tej destylarni. Odnajdujemy tu kremowy miód wrzosowy, jabłka, gruszki i morele. Do tego subtelne nuty kandyzowanych skórek cytrusów i świeżego imbiru łączących się klasycznie w finiszu z wanilią, pieczonym kokosem i nutami słodu jęczmiennego.
Piętnastoletnia whisky zawdzięczająca swój wyrazisty charakter procesowi selektywnego dojrzewania, podczas którego część alkoholu leżakuje w beczkach z dębu francuskiego. Dąb szypułkowy jest ścinany w regionie Dordogne we Francji, gdzie bywa wykorzystywany do starzenia koniaków. Jego niska gęstość sprawia, że whisky wnika głęboko w drewno, co pozwala uzyskać wyjątkową i przyjemną dla podniebienia wyrazistość smaku. Proces, ten zwiększa intensywność aromatu whisky, pozwalając uzyskać bogaty, kremowy finisz.\nBarwa: głęboka, intensywnie złota\nZapach: kremowy, bogaty, z nutami maślanymi\nSmak: owocowo-orzechowy, korzenny, z nutą słodkich migdałów\nFinisz: długi, korzenny, z nutami migdałów
Duch whisky Octomore wymyka się logice już od ponad 15 lat. Nieokreślona idea, która wydawała się być bliska absurdu, przekształciła się w coś niewymownie pociągającego. To już ósma seria trunku.\n\nOctomore_08.1 był destylowany w 2008 roku tylko i wyłącznie ze szkockiego jęczmienia pochodzącego ze zbiorów 2007 roku, ze wskaźnikiem 167 PPM. Dojrzewał jedynie w beczkach po najlepszych amerykańskich whiskey i bourbonach.\n\n· bardzo mocno torfowa szkocka whisky single malt - 167 PPM 100% szkocki jęczmień\n\n· starzona w beczkach z dębu amerykańskiego\n\n· leżakowana 8 lat wyłącznie na wyspie Islay\n\n· edycja limitowana: 42 000 butelek\n\n· butelkowana w destylarni przy użyciu wody źródlanej z Islay\n\n· niefiltrowana na zimno\n\n· niebarwiona karmelem
Single Malt będący mieszanką 7, 10 i 14 letnich whisky Longrow leżakowanych w beczkach po sherry, bourbonie, porto i rumie. W Nosie kremowo-waniliowa z przeplatającymi się nutami przyprawy kardamonu i pieprzu. Wyczuwalny torf i palone ptasie mleczko. W Ustach niesamowicie zrównoważona. Bogata w waniliowe niuanse, wypełnione aromatami świeżej cytryny, palonego drewna, cynamonu i imbiru. W finiszu delikatnie dymna i torfowa, długo pozostaje na podniebieniu.
Ballantine\'s Finest to whisky typu blended o złożonym i eleganckim smaku, leżakująca minimum 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Charakterystyczna, jasnozłota barwa oraz niezapomniany smak to efekt połączenia różnych whisky słodowych i zbożowych. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff oraz Glenburgie sprawia, że Ballantine\'s Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii. W słynnym rankingu Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, whisky Ballantine\'s Finest szósty raz z rzędu została wyróżniona nagrodą Blended Scotch Whisky of the Year\". Jest najlepiej sprzedającą się whisky w Europie i wiodącą whisky na polskim rynku.
Whisky destylowana, mieszana i butelkowana w Szkocji. Hankey Bannister swój charakter zawdzięcza unikalnemu połączeniu rzadkich whisky pochodzących z Speysde i Highlands. To wyjątkowe zestawienie destylatów tworzy gładką, lekką i doskonale zbalansowaną whisky, znaną koneserom od ponad 250 lat. Charakteryzuje się przyjemnym, słodkim i korzennym smakiem z nutkami miodu i cytrusów.
William Grant\'s Family Reserve Szkocka whisky\nWielokrotnie nagradzana whisky z rodziny Grant\'s od 1898 r. produkowana według tej samej, unikalnej receptury. To harmonijne połączenie 25 najlepszych whisky słodowych i zbożowych, które dzięki 3-letniemu procesowi dojrzewania w dębowych beczkach uzyskuje głęboki i delikatnie słodki smak.\nJim Murray, jeden z najbardziej znanych ekspertów w dziedzinie whisky opisał Grant\'s jako \"...szklankę geniuszu, która wyznacza standard jakości\".
Single Malt, który definiuje region Speyside. Klasyczny wariant rodziny The Glenlivet, którego delikatny, choć złożony charakter jest efektem destylacji w miedzianych alembikach o wyjątkowym kształcie. Osiąga pełnię smaku, leżakując w różnych rodzajach beczek, między innymi z dębu amerykańskiego i europejskiego. Charakteryzuje się przede wszystkim łagodnym i bogatym smakiem, w którym wyczuwalne są aromaty owoców egzotycznych i nuty kwiatowo-owocowe. Posiada kremowy, gładki i długo utrzymujący się finisz, w którym wyczuć można marcepan i orzechy laskowe.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.