Do jej produkcji wykorzystujemy zawierającą aluwialne złoto, wodę z ujęcia Pitilie Burn. Dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji, otrzymujemy whisky o aromacie dojrzałych owoców i słodyczy miodu.
Tajwański Single Malt pochodzący z beczek 1st i 2nd fill sherry Oloroso, z mocą zredukowaną do 46%. W jej skład wchodzą destylaty ok. 4-5 letnie, pomimo młodego wieku charakteryzuje się niebywałą dojrzałością w smaku i zapachu. Typowy reprezentant whisky azjatyckich. Mimo tropikalnego klimatu i przyspieszonego dojrzewania, whisky nie jest taninowa, pachnie pięknie sherry, migdałami, czekoladą, wiśniami, mieloną kawą, a nawet balsamico. W smaku wcale nie wytrawna, choć bardziej przypomina gorzką czekoladę, orzechy , a na finiszu pojawia się dębina. Whisky o naturalnym kolorze i niefiltrowana na zimno.
Doskonała propozycja na prezent zarówno dla miłośników whisky single malt, jak również dla osób rozpoczynających przygodę z tym trunkiem. W zestawie znajdują się trzy niezwykłe whisky single malt produkowane w Speyside, Szkocja. 12-letnia Glenfiddich (700 ml) o delikatnym smaku świeżej gruszki i kremowym aromacie dębu. Glenfiddich Solera Vat (50 ml) jest 15-letnią whisky single malt o charakterystycznym łagodnym smaku z nutą miodu i rodzynek. Ostatnim skarbem ukrytym w zestawie jest 18-letnia Glenfiddich (50 ml), która łączy w sobie bogaty smak suszonych owoców, daktyli, kandyzowanej skórki pomarańczy oraz elegancką nutę dębiny.
Znakomity, limitowany 21-letni single malt, który początkowo dojrzewał w beczkach po bourbonie a następnie był finiszowany w beczkach po wzmacnianym portugalskim winie porto. W aromacie wyczuwamy czerwone owoce, maliny, jeżyny, żurawina, wanilia, toffi i akcenty białego pieprzu. W ustach owocowa, lekko pikantna z akcentami dżemu z owoców jagodowych, kwaśnych wiśni, skórki pomarańczowej, mlecznej czekolady i duszonego jęczmienia. Finisz długi słodkopikantny z nutą debiny i kakao.
Cardhu Gold Reserve Single Malt Whisky 0,7l to propozycja destylarni Cardhu z 2014 roku. Powstała ze specjalnie wyselekcjonowanych destylatów. Cardhu znana jest ze słodkiego smaku i łatwego do picia stylu whisky. Wersja Gold Reserv dojrzewa w dębowych beczkach wypalanych od wewnątrz. Od klasycznej 12-letniej edycji odróżnia ją bardziej owocowy aromat i rozgrzewający smak.\nZapach: dojrzałe owoce, toffi, truskawki, czerwone jabłko, po dodaniu wody pojawia się subtelna nuta imbiru.\nSmak: delikatny, z akcentami herbatników, cynamonu, toffi, czerwonych jabłek oraz miodu.\nFinisz: średniej długości, z akcentem dębu, mlecznej czekolady i toffi.\nWhisky idealna na specjalne okazje, w zestawie ze szklankami jeszcze lepiej sprawdzi się jako prezent.
GLENMORANGIE 18 YEARS OLD to szlachetna odmiana\nwzbogacona dzięki powolnemu dojrzewaniu w beczkach\npo najlepszym bourbonie (15 lat), po którym jej część jest\nprzenoszona do beczek po sherry w celu dodatkowego\ndojrzewania (3 lata). W tej odmianie owocowa złożoność\nGlenmorangie przeplata się z wytrawną nutą orzechową\nOloroso. Wyróżniająca się whisky o bogatym bukiecie i pełnym,\nzaokrąglonym smaku.
Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po hiszpańskiej sherry. Dzięki temu można wyczuć nuty migdałów i szlachetnych przypraw. Royal Brackla jest oficjalną whisky dworu królewskiego Wielkiej Brytanii.
Ballantine\'s Finest to whisky typu blended o złożonym i eleganckim smaku, leżakująca minimum 3 lata, a w wielu przypadkach znacznie dłużej. Charakterystyczna, jasnozłota barwa oraz niezapomniany smak to efekt połączenia różnych whisky słodowych i zbożowych. Smak dwóch głównych destylatów - whisky słodowych z Miltonduff oraz Glenburgie sprawia, że Ballantine\'s Finest pobrzmiewa nutami czekolady, jabłek i wanilii. W słynnym rankingu Whisky Bible autorstwa Jima Murraya, whisky Ballantine\'s Finest szósty raz z rzędu została wyróżniona nagrodą Blended Scotch Whisky of the Year\". Jest najlepiej sprzedającą się whisky w Europie i wiodącą whisky na polskim rynku.
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.
To najwyższej jakości whisky blended, która po długim i powolnym dojrzewaniu jest mieszana i poddawana dalszej maturacji w liczącym ok 100 beczek systemie Solera. System ten składa się z dwóch typów beczek: po sherry oloroso i powtórnie wypalanych. Taka kombinacja nadaje tej whisky cudownej gładkości i intensywności. Jest bardzo aromatyczna z dobrze wyczuwalnymi nutami wzmacnianego wina. Wyczuwamy bogactwo śliwek, rodzynek z delikatnie wędzonym akcentem. Na podniebieniu gładka, obfitująca w gruszkę, cynamon, imbir, cukier brązowy, przechodząca w finiszu w suszone owoce i czarną porzeczkę z muśnięciem tarty cytrynowej.
Casg Annamh w języku gaelickim szkockim oznacza „wyjątkową beczkę”. Ta niezrównana whisky została stworzona jako wprowadzenie do świata Single Maltów, leżakujących w beczkach po sherry. Dojrzewa w trzech rodzajach beczek: po europejskim dębie, po sherry oraz po różnych odmianach amerykańskiego dębu, które nadają whisky idealne zbalansowanie.\nBarwa: bursztynowo-złota\nZapach: bogaty i słodki, z nutami cierpkich pomarańczy, kandyzowanych wiśni, rodzynek i imbiru\nSmak: słodkie i owocowe aromaty jabłka i kruszonki cynamonowej oraz dojrzałych brzoskwiń, zrównoważone nutami lukrecji i goździków\nFinisz: długi i bogaty, owocowy, z nutą ostrych przypraw
Kolejny small batch od Douglas Laing z serii blended malt. Po Scallywag ze Speyside i Timorous z Highland, tym razem Rock Oyster, mieszanka destylatów z Islay, Jura, Orkney i Arran. Butelkowana z mocą 46,8% bez barwników i filtracji. Prawdziwie morski i oceaniczny charakter – sól morska, słodki torf, dym, miód oraz pieprz, a także słodsze nuty jęczmienne.
Glenfiddich Signature Malt\n12-letnia szkocka whisky typu single malt, dojrzewająca w beczkach po bourbonie oraz hiszpańskiej sherry. Charakteryzuje się świeżym, łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.
Bårelegs Highland Single Malt, pochodzący z destylarni założonej jeszcze w 1898 roku przez Adama Teachera, syna Williama Teachera, twórcy słynnej na cały świat whisky Teachers. Destylarnia produkuje dymny destylat, ale poziom fenoli jest tu dużo niższy od spotykanego w whisky z Islay i waha się pomiędzy 12-14 ppm, choć na potrzeby firm blendujących tworzy się w niej też destylat bezdymny.
Whiskey inspirowana narzędziem (dog), które służy mistrzom blendingu do sięgania po próbki whiskey prosto z beczek. Head Blender - Billy Leighton z humorem nazywa je swym najlepszym pomocnikiem. Jego doświadczeniu zawdzięczamy połączenie nut kwiatowych ze zbożowymi i pikantnymi akcentami sherry pochodzącymi z beczek.\nZapach: od nut lekkiego cytrusa do ananasa, mango i kiwi z akcentem fig i daktyli, akcent orzecha włoskiego uzyskany z amerykańskich i hiszpańskich beczek, wanilii i opiekanego drewna\nSmak: bogaty, krągły i kremowy, z maślaną słodyczą i akcentami przypraw korzennych, soczyście owocowy, wzmocniony opalanym dębem z odrobiną taniny\nFinish: wyjątkowo długi
Grant’s Triple Wood to harmonijne połączenie ponad 30 precyzyjnie dobranych whisky zbożowych oraz słodowych pochodzących z całej Szkocji, dojrzewające w trzech różnych gatunkach drewna: beczka Virgin Oak zapewnia pikantną solidność, American Oak nadaje subtelną waniliową gładkość, a wkład Bourbon zapewnia słodki cukier brązowy. To właśnie ta kombinacja, której zawdzięcza swoją nazwę, sprawia, że whisky Grant’s Triple Wood wyróżnia się bogatym i łagodnym smakiem z którego słynie.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
Mieszanka (blend) whiskey słodowej potrójnie destylowanej z lżejszymi whisky zbożowymi z Irlandii. Whiskey z bogatym, charakterystycznym smakiem świeżych owoców i wanilii. Posiada lekki owocowy i korzenny aromat oraz delikatnie rozgrzewający miodowy finisz.
Wysokiej jakości brandy wytwarzana w piwnicach francuskiego producenta. Jest wynikiem doskonałego zestawienia wybornych wódek francuskich oraz stuletniej tradycji produkcji brandy.