Do jej produkcji wykorzystujemy zawierającą aluwialne złoto, wodę z ujęcia Pitilie Burn. Dzięki wydłużonemu procesowi fermentacji, otrzymujemy whisky o aromacie dojrzałych owoców i słodyczy miodu.
Ten wyjątkowy, torfowy single malt cały okres dojrzewania spędził w beczce typu Quarter Cask. Mniejsza ok. 120 litrowa beczka pozwoliła na większą interakcję drewna z destylatem, dając whisky większą głębię smaku i aromatu w krótszym czasie. Trunek ten został zabutelkowany z mocą 46% i nie był filtrowany na zimno. Piękny, naturalny, złocisty kolor oraz wyjątkowy, pełny smak to jego najmocniejsze atuty. W aromacie odnajdujemy eleganckie nuty drzewnego dymu, wrzosu i pysznych, dojrzałych owoców z sadu. Subtelne nuty brzoskwini, cukru cynamonowego, szczypta ziół i świeżość jęczmienia interesująco kontrastują z bogatym, torfowym charakterem. W smaku intensywne nuty żarzącego się torfu wymieszane z niedojrzałą gruszką i nektarynką. Pojawiające się następnie nuty dębu i wanilii w połączeniu z białym pieprzem i limonką przechodzą w wyraźny, dymny finisz.
Ballantine\'s 17 YO dzięki starannemu połączeniu whisky słodowych i zbożowych ze wszystkich rejonów kraju zawiera w sobie całą gamę smaków Szkocji. Pierwsza i najczęściej nagradzana 17-letnia szkocka whisky typu Blended, jest doceniana przez ekspertów i koneserów na całym świecie.\nBarwa: bursztynowo-złota\nZapach: głęboki, zbalansowany, elegancki i gładki, z nutą słodkiej wanilii, dębu i muśnięciem dymu\nSmak: pełny i wielowarstwowy, z intensywnymi miodowymi i kremowo-waniliowymi akcentami, z nutami dębu i korzennej lukrecji\nFinisz: długi, słodki i delikatny, z posmakiem korzennym
Ardbeg Corryvreckan to „Uosobienie nieokiełznanego ducha Islay\'\".\nEkscytujący, intensywny i mocny. Wirujące aromaty oraz siły\ngłębokiego, torfowego i pikantnego smaku czają się pod powierzchnią\ntego doskonale zrównoważonego alkoholu.
Cluny jest trunkiem o wyraźnie szkockim, choć nienarzucającym się charakterze. Jest szkocka, bo wyraźnie czuć składniki słodowe i torfowo-dymne, ale też owocowe, suszonych śliwek, bananów, brzoskwini z puszki, suszonych owoców i bakalii, osobliwie zaś migdałów i orzechów (a nawet orzechówki!). W smaku bogata i również orzechowa, z nutkami karmelu.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.
LOCH LOMOND 2001 Single Cask whisky single cask zabutelkowana z jednej specjalnie wybranej beczki nr 127 dla M&P Alkohole i Wina Świata. Została wydestylowana w 2001 roku i do września 2016 dojrzewała w beczce po Bourbonie. Dobry przykład whisky z południowej części Highland. Moc 52,2%, nie filtrowana na zimno i tylko 216 butelek. Nos: owoce, brzoskwinie, zielone śliwki, nuty zielone – roślinne, żywe – trawiaste, gruszka z twardą skórką, sparciałe jabłko, suchy owoc, przyprawy, goździki, cynamon, drewniana stara szkatułka, olejek eukaliptusowy, maść rozgrzewająca. W Ustach: dosyć ciężka, miód, wanilia, słód, karmel, korzenne przyprawy, skórki z orzechów włoskich, muśnięcie dymu. Finisz średnio długi mineralny.
Whisky jest wielowarstwowa dzięki beczkom z siedmiu różnych rodzajów drewna dębowego. Mahoniowozłota w barwie, uwodzi aromatami lukrecji i kandyzowanych pomarańczy. Na podniebieniu rześko-słodka, o nutach brzoskwiniowych, pozostawiająca subtelny dymny posmak.
Ikoniczna butelka w porfolio Glenmorangie to THE ORIGINAL,\nuznana na całym świecie z uwagi na swoją kuszącą złożoność\ni kunsztowną finezję. Prawdziwie oryginalna od 1843r. W niej\ncharakterystyczna dla Glenmorangie kwiecista słodycz łączy się\nz wybornymi nutami owocowymi i delikatnymi smakami\nkorzennymi. Francuski ekspert zapachowy zidentyfikował\nw Glenmorangie THE ORIGINAL co najmniej 26 odrębnych\naromatów. Pozwala ona odkryć kalejdoskop smaków, tekstur\ni zapachów, które intrygują podniebienie i rozpalają zmysły.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego.