-
`

Specjalna edycja indyjskiej whisky single malt ze słonecznych wybrzeży Goa, która zaskakuje eksplozją smaków i aromatów. Po początkowym dojrzewaniu w beczkach po Bourbonie, whisky została przelana do beczek po sherry Oloroso. Wpływ tego finiszu jest już wyraźnie zauważalny w pięknym mahoniowym kolorze. W zapachu znajdziemy bogate i złożone aromaty sherry, brzoskwini, moreli, melasy. W smaku jest miękka i słodka z nutami czekolady orzechowej i ciasta z suszonymi owocami i migdałami. W długim, intensywnym finiszu pojawiają się nuty przypraw, kawy i ciemnej czekolady. Zastosowane beczki, charakter destylatu i gorący klimat Goa dały wspaniale zbalansowaną whisky, która została zabutelkowana z mocą 48%, w naturalnym kolorze i bez filtracji na zimno.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.