Syrah to szósty najczęściej hodowany na świecie szczep winorośli. Jego plantacje zajmują 185 000 hektarów, czyli 4% powierzchni wszystkich winnic na świecie. Jest on też czwartym najbardziej popularnym szczepem czerwonych winogron, zaraz po odmianach Cabernet Sauvignon, Merlot i Tempranillo.
Cechy szczepu Syrah
Syrah to delikatna i krucha odmiana winogron, wrażliwa na susze i choroby. Długie gałęzie krzaków Syrah są mało wytrzymałe na mistral (rodzaj wiatru w południowej Francji), dlatego też są często podwiązywane lub przycinane na krótko. Odmiana ta potrzebuje gleb bogatych w mikroelementy. W odpowiednich warunkach, szczep rodzi grona barwy czarno-granatowej o średniej wielkości owocach i soku słodkim i lekko pikantnym.
Czerń, pikantność, struktura: Syrah to szczep o znanej jakości. Odmiana ta daje wina o wyszukanej szacie, aromatyczne, o odpowiednim poziomie alkoholu, delikatne, lecz dobrze zbudowane. Wina ze szczepu Syrah są taninowe, lecz mało kwaśne i dobrze nadają się do starzenia. Z wdziękiem uwalniają aromaty owoców czerwonych i czarnych (maliny, porzeczki, czarne jagody, jeżyny) oraz kwiatów (fiołek, rezeda), a nawet przypraw (trufla, pieprz, lukrecja, mięta). Szczep ten daje też świetne wina różowe o owocowych aromatach. Z wiekiem jego charakterystyczny fiołkowy aromat ewoluuje w kierunku bardziej złożonych nut łączących piżmo, truflę, skórę, pieprz lub lukrecję.
Pochodzenie szczepu
Analizy genetyczne przeprowadzone w 1998 roku przez zespół kalifornijskich badaczy oraz INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) z Montpellier wykazały, że szczep Syrah pochodzi z doliny Rodanu.
Syrah to wynik naturalnej krzyżówki odmiany Dureza (stary szczep pochodzący z Ardèche, obecny dziś tylko wśród kolekcjonerów) i Mondeuse Blanche z Sabaudii. Skrzyżowanie tych dwóch odmian miało odbyć się w północnej części Côtes du Rhône.
Syrah we Francji
We Francji, Syrah służy do produkcji win czerwonych i różowych i stanowi istotną część mieszanek win kontrolowanych apelacji z południowej doliny Rodanu, Prowansji oraz Langwedocji. Charakter tego wina uzależniony jest od gleby, na której uprawia się winorośl.
Szczep Syrah uprawiany jest na otoczonych kamiennymi ogrodzeniami tarasach, położonych na stromych zboczach północnej części doliny Rodanu. Winifikacja w północnej części Doliny Rodanu odbywa dla takich apelacji, jak: Côte Rôtie, Hermitage, Crozes Hermitage, Saint Joseph lub Cornas.
Syrah występuje także w monokulturach, na zboczach Langwedocji, Corbières, Côtes du Roussillon, jest też źródłem niektórych win z Pays d'Oc.
Syrah w świecie
W Australii, szczep Syrah został wprowadzony przez Szkota Jamesa Busby'ego, który opuścił Europę z sadzonkami winorośli, aby poprawić kondycję australijskich winnic. Młode krzaczki odmiany Syrah zostały początkowo posadzone w Królewskim Ogrodzie Botanicznym w Sydney, a później w całej Australii, aby po 1860 roku stać się jednym z najpopularniejszych szczepów w Australii. Winorośl ta jest przez Australijczyków nazywana Shiraz, mimo iż chodzi o tę samą odmianę winogron.
Syrah uprawia się także we Włoszech, RPA, Argentynie, Meksyku, Kalifornii, Szwajcarii (szczególnie w kantonie Valais), jak również w Nowej Zelandii.
Syrah uprawia się także we Włoszech, RPA, Argentynie, Meksyku, Kalifornii, Szwajcarii (szczególnie w kantonie Valais), jak również w Nowej Zelandii.