WINA ALZACKIE
WINA ALZACKIE

Alzackie winnice rozciągają się od Strasburga do Miluzy, a uprawiane na zboczach winorośle zajmują ponad 15 000 hektarów. Alzacja to największy producent białych win we Francji.

Prezentowane w typowej i smukłej butelce (la flûte d’Alsace, tj. flet Alzacji), alzackie wina są zawsze butelkowane w regionie, z którego pochodzą.

Bogata historia alzackich win

Dawno, dawno temu panował klimat suchy, a skąpane w słońcu gleby szczególnie sprzyjały uprawie winorośli. Te wyjątkowe i sprzyjające rozkwitowi winorośli warunki zostały docenione już przez Rzymian podczas podbojów Alzacji.

Uprawa winorośli rozkwitła następnie pod panowaniem Merowingów i Karolingów, a konsumpcja tego tonicznego i rozweselającego wina nie przestawała rosnąć. Przed końcem pierwszego tysiąclecia winorośl uprawiana jest przez 160 alzackich miejscowości.

W Średniowieczu wina alzackie miały jedną z najlepszych reputacji i były jednymi z najdroższych w Europie. Alzaccy winiarze zapewniali ich renomę dzięki bardzo surowym zasadom produkcji i selekcji owoców.

Niestety, wojna trzydziestoletnia gwałtownie przerwała ten okres prosperity. Pustoszące wioski i miasteczka armie oraz epidemia dżumy zrujnowały Alzację w tym czasie. Ludność tego regionu została zdziesiątkowana.

Po dwóch kolejnych wiekach wyzwań i zniszczeń wojennych, alzackie winnice odrodziły się tuż po pierwszej wojnie światowej. Winorośle są odtwarzane, a plantatorzy mogą wrócić do swojej pracy. Zaczynają się interesować coraz częściej pojawiającym się pojęciem kontrolowanej nazwy pochodzenia (Appellation d’Origine Contrôlée, AOC) Po roku 1945, wdrożono jasną politykę jakości, wraz z ograniczaniem obszarów uprawy i ustanowieniem surowych zasad produkcji.

Punkt kulminacyjny nadszedł w 1962 roku, gdy Institut National des Appellations d’Origine Contrôlées uznał apelacje AOC Alsace, a następnie, w 1975 roku AOC Alsace Grand Cru oraz w 1976 roku AOC Crémant d’Alsace.

Uprawy

Największa część winnic mieści się na wzgórzach pasma Wogezów, które mają swój początek się na reńskich równinach. Pasmo Wogezy, wnoszące się pomiędzy Alzacją i resztą kraju, charakteryzuje się specyficznym mikroklimatem o rocznych opadach na jednym z najniższych poziomów (500 do 600 mm rocznie) i o wysokich temperaturach latem. To jednak małe tereny uprawne (microterroir), położone na pofałdowanych zboczach gór, odgrywają decydująca rolę w rozmieszczeniu i jakości winnic.

Znajdujemy tu wiele różnorodnych gleb: od wapnia marglowego, poprzez piaski granitowe aż do margli łupkowych czy też kamienistych.

Szczepy win alzackich

Wina alzackie pochodzą z siedmiu podstawowych odmian: Silvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer i Pinot Noir.

Edelzwicker to jedyne alzackie wino (nie licząc wina Gentil) produkowane w Alzacji zmieszanki szczepów białych winogron, pochodzących z AOC Alsace.

Mieszanki tworzone są z niesprzedanych owoców czy też z nadwyżek z alzackich piwnic.

Apelacje alzackich winnic

Alzacja podkreśla przede wszystkim jakość swoich szczepów. Jej winnice posiadają cztery rodzaje apelacji:

AOP Alsace, AOP Alsace Grand cru,liczący 51 terenów uprawnych,  Crémant d’Alsace i wreszcie, jeśli chodzi o wina delikatne i likierowe, Vendanges tardives (VT) oraz Sélections de grains nobles (SGN).

Instrukcja zamówień
Zapoznaj się
z naszym asortymentem
Discover our offer
Dodaj
do koszyka wybrane produkty
Add selected products to your cart
Dokonaj
pełnej rezerwacji produktów
Confirm your order
Click & Collect
Odbierz i zapłać
na miejscu
Collect your order and pay in store

Zapisz się do newslettera!

Możesz zrezygnować w każdej chwili. W tym celu należy odnaleźć szczegóły w naszej informacji prawnej.