
WINA AUSTRALIJSKIE
Nawet, jeśli wina australijskie nie mogą poszczycić się wielotysięczną tradycją, ich historia jest dosyć długa. Hodowla winorośli rozpoczęła się w Nowej Południowej Walii w roku 1788. Sadzonki tych cennych roślin przypłynęły do Australii w ładowniach statków, którymi podróżowali pierwsi kolonizatorzy. Nawet jeśli winnice w XIX wieku opanowały wiele części kraju, największa ich koncentracja nastąpiła głównie w południowych i południowo-wschodnich, słonecznych, ale jednocześnie chłodniejszych regionach Australii.
Australijskie wina w liczbach:
- Australijskie winnice rozpościerają się w sumie na 123 000 hektarach upraw rozrzuconych po wielu stanach. Powierzchnia australijskich winnic zajmuje 11. miejsce na świecie (wg OIV, Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina). Tytułem porównania: całkowita powierzchnia winnic francuskich to 835 805 hektarów.
- Australia jest szóstym producentem wina na świecie, za wciąż walczącymi o pierwsze miejsce Włochami i Francją.
- Australia jest dzisiaj czwartym światowym eksporterem win.
- Należy podkreślić, iż australijski przemysł winiarski jest bardzo skoncentrowany - 80% wina wytwarzane jest przez cztery przedsiębiorstwa winiarskie: PENFOLD’S, BRL HARDY, PR WINEMAKERS oraz MILDARA BLASS. Na przykład mieszczący się w Dolinie Barossa JACOB’S CREEK (PR WINEMAKERS), to gigant produkujący 65 milionów butelek rocznie! Tylko jego uprawy rozciągają się na powierzchni 2500 hektarów. Dla porównania, winnice francuskiego regionu Savoie zajmują zaledwie 2000 hektarów. Część jego ogromnej produkcji uzupełniana jest winogronami kupowanymi od 450 dostawców. Rozlewnie przedsiębiorstwa butelkują do 30 000 win na godzinę.
Tym niemniej niewielkie, rodzinne winnice, choć nieliczne, także produkują wina wysokiej jakości.
Szczepy uprawiane w Australii
Powierzchnia upraw szczepu Syrah (lub Shiraz) przekracza 37 000 hektarów, co czyni go dominującą na australijskim rynku odmianą winorośli. Typowe wina krajowe mają drzewny aromat, są mocne i przepełnione smakami dojrzałych owoców.
Na kolejnych miejscach w rankingu popularności uprawianych w australijskich winnicach odmian plasują się szczepy Cabernet Sauvignon oraz Merlot, stanowiące podstawę mieszanek budowanych na bazie odmian bordoskich. Odmiana Pinot Noir także zaczęła się cieszyć dużym powodzeniem wśród amatorów wina z całego świata.
Wśród szczepów winogron białych, najczęściej w Australii uprawia się Chardonnay. Australijskim winiarzom zależy na wytwarzaniu wina wysokiej jakości, bardziej złożonych i o wysokim potencjale starzenia.
Szczep Sémillon służy do wytwarzania win bardzo wysokiej jakości, uprawiany jest przede wszystkim w regionie Hunter Valley. Mieszanka szczepów Sémillon i Sauvignon Blanc pozwala australijskim producentom uzyskać wina o tropikalnych smakach.
Australia specjalizuje się także w winach aromatycznych, takich jak Riesling z regionów Eden Valley lub Clare Valley, które mocno różnią się od ich europejskich odpowiedników.
Winnice odmianowe rozmieszczone są w 4 głównych regionach winiarskich Australii
Australia Południowa:
Adelaide Hills (Shiraz)
Barossa Valley (Shiraz)
Clare Valley (Riesling, Cabernet, Sauvignon)
Eden Valley (Riseling)
Wictoria:
Yarra Valley (Muscats, Muscadelle, Sémillon, Pinot Noir)
Australia Zachodnia:
Coonawarra (Riseling)
Margaret River (Shiraz, Cabernet Sauvignon)
Nowa Południowa Walia:
Hunter Valley (Chardonnay, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Sémillon)
Mudgee (Chardonnay, Riesling)
Mia Valley / Riverina (Sémillon dotknięty botrytis)