
WINA BIO
Początkowo marginalizowane i doceniane jedynie przez dość wąską grupę klientów, wina BIO stopniowo traciły swój wizerunek produktu drogiego i elitarnego. Wraz z przemijaniem mody, stały się one dziś towarem pożądanym przez konsumentów dbających o zdrowie i ekologię.
Jakość tych win nieustannie rośnie, tak że ich produkcją zajmują się coraz częściej także prestiżowe winnice. Wina BIO dzielą się na trzy kategorie:
WINO ORGANICZNE (BIOLOGICZNE)
Oficjalnie, ten rodzaj wina występuje stosunkowo od niedawna (od 2012 r.).
Prowadzenie winorośli w rolnictwie organicznym opiera się przede wszystkim na: https://www.jardiner-malin.fr/fiche/vigne.html
- Stosowaniu nawozów i środków ochrony roślin wyłącznie naturalnego pochodzenia.
- Zakazem stosowania GMO.
- Mechanicznym odchwaszczaniu, bez użycia środków chwastobójczych.
Europejskie przepisy dotyczące ekologicznego winiarstwa wymagają używania składników organicznych, określają ograniczenia i zakazy stosowania niektórych procesów przetwarzania, nakładają obowiązek przestrzegania ograniczonego zestawu dodatków i winiarskich substancji pomocniczych oraz ograniczenia dotyczące poziomu dwutlenku siarki w winie.
WINO BIODYNAMICZNE

Wino biodynamiczne to jeszcze jeden krok naprzód w dziedzinie win BIO. Winiarze, którzy stosują tę metodę, starają się zachować dobrą kondycję gleby, tak aby wymiana substancji odżywczych między glebą a rośliną była jak najefektywniejsza. Aby osiągnąć ten efekt, stosują oni preparaty roślinne, które są parzone lub macerowane w celu wzmocnienia winorośli i ułatwienia jej wzrostu. Jest to swoiste prewencyjne działanie homeopatyczne. Stosowany jest także kalendarz księżycowy, tak aby roślina, gleba i wpływ księżyca łączyły się jak najefektywniej. Podstawy tego ruchu, zwanego inaczej antropozofią, stworzył myśliciel i filozof Rudolf Steiner (1861-1925). Podejście to zezwala na klarowanie i filtrację wina oraz jego szaptalizację (tj. dodawanie cukru) jedynie w przypadku win musujących, natomiast stosowanie siarczynów jest dużo mniejsze niż podczas produkcji win organicznych.
WINO NATURALNE

Produkcja wina naturalnego nie tylko łączy te dwie metody, ale pozwala pójść też dalej, ograniczając całkowicie modyfikację oryginalnego soku w jakikolwiek sposób oprócz dodawania siarczynów, które są dozwolone. Istnieje jeszcze jeden typ win naturalnych, którego wytwarzanie pozwala „iść do samego końca“. Są to wina niezawierające żadnych dodatków ani siarczynów. (S.A.I.N.S).
Oto przykładowe porównanie kategorii win czerwonych wg zawartości siarczynów:
- Wina konwencjonalne czerwone, normy UE: 160 mg/L
- Wino czerwone pochodzące z rolnictwa organicznego: 100 mg/L
- Wino czerwone Demeter (biodynamiczne): 70 mg/L
- Wino czerwone Association des Vins Naturels (Stowarzyszenie Win Naturalnych - przyp. tłum.) 30 mg/L