-
`

Château Léoville Las Cases to jedno z najbardziej renomowanych winiarni w Bordeaux, klasyfikowane jako Deuxième Cru w klasyfikacji z 1855 roku. Znane jest z produkcji win o dużym potencjale dojrzewania, które łączą w sobie moc Cabernet Sauvignon z elegancją Merlot.
Le Petit Lion doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, takimi jak pieczona jagnięcina, wołowina czy dziczyzna. Świetnie pasuje również do serów dojrzewających, takich jak Comté czy Brie de Meaux.
Le Petit Lion ma potencjał dojrzewania od 10 do 15 lat, rozwijając złożoność i głębię smaku z upływem czasu.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.