-
`

Wytrawne, klasyczne czerwone wino z prestiżowego regionu Médoc w Bordeaux. Powstaje z tradycyjnych szczepów bordoskich – głównie Merlot i Cabernet Sauvignon – uprawianych na żwirowych i gliniastych glebach, sprzyjających dojrzewaniu szlachetnych tanin.
W aromacie dominują dojrzałe czerwone owoce – czarna porzeczka, wiśnia i śliwka – uzupełnione nutami cedru, tytoniu oraz delikatnej wanilii z beczki. W ustach wino jest dobrze zbudowane, zrównoważone, o aksamitnych taninach, eleganckiej strukturze i długim, wytrawnym finiszu.
Idealne do: czerwonych mięs, dziczyzny, dojrzewających serów oraz dań kuchni francuskiej.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.