-
`

Prawdziwa ikona Pauillac, Château Pichon Comtesse 2017 zachwyca klasą, finezją i kobiecą elegancją, z której słynie ta wielka posiadłość. Rocznik 2017, mimo trudnych warunków pogodowych, pokazał ogromne możliwości terroir oraz kunszt zespołu winiarskiego. Kupaż z przewagą Cabernet Sauvignon, uzupełniony Merlotem, Cabernet Franc i Petit Verdot, daje wino o nieskazitelnej strukturze i wyjątkowej harmonii.
W aromacie dominują nuty dojrzałej czarnej porzeczki, wiśni, suszonych róż oraz eleganckie akcenty cedru, grafitu i lukrecji. Usta są jedwabiste, z doskonałą równowagą między mocą a subtelnością, wspartą świeżą kwasowością i drobnoziarnistymi taninami. Finisz długi, mineralny i pełen klasy.
Zalecany czas dojrzewania: 2025–2045
Podawać do: polędwicy wołowej, jagnięciny, dań z grzybami, serów pleśniowych
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.