-
`

Le Petit Mouton de Mouton Rothschild 2020 to wino z Bordeaux, wytwarzane przez winnicę Château Mouton Rothschild, jedną z najbardziej renomowanych winiarni na świecie. To wino pochodzi z rocznika 2020, który uznawany jest za wyjątkowy w regionie. Le Petit Mouton jest „drugim winem” w Château Mouton Rothschild, co oznacza, że powstaje z winogron pochodzących z młodszych krzewów, ale wciąż ma w sobie charakterystyczne cechy, które sprawiają, że jest tak cenione.
Le Petit Mouton 2020 ma głęboki, ciemnoczerwony kolor, który zapowiada intensywność w smaku. W aromatach dominują nuty dojrzałych owoców leśnych, takich jak czarna porzeczka, jagoda i malina, z subtelnymi akcentami przypraw i delikatnymi nutami dębiny. W tle można wyczuć delikatne nuty czekolady i toasty.
W smaku wino jest pełne, z wyważoną kwasowością i dobrze zintegrowanymi taninami, które nadają mu gładkość i elegancję. Tego typu struktura sprawia, że wino jest zarówno intensywne, jak i jednocześnie przystępne w odbiorze. W finiszu pojawiają się nuty czarnych owoców, z delikatną pikantnością i ciepłem, które jest wynikiem starzenia w nowych beczkach dębowych.
Chociaż Le Petit Mouton jest już pijalne, posiada także duży potencjał do starzenia – przez następne 10–15 lat wino może jeszcze zyskać na złożoności.
To wino, które łączy w sobie elegancję z mocą, i jest doskonałym przykładem stylu, który charakteryzuje Château Mouton Rothschild. Idealne do podania z daniami mięsnymi, takimi jak wołowina, jagnięcina, czy dziczyzna, a także z dojrzałymi serami.
Główne szczepy winogron to Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, oraz Petit Verdot. Te winogrona w połączeniu z odpowiednią maceracją i starzeniem w beczkach dębowych tworzą wyjątkowy profil smakowy wina.
Le Petit Mouton 2020 to wino, które zadowoli zarówno kolekcjonerów, jak i miłośników win Bordeaux
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.