
Pochodzenie szczepu
Merlot to odmiana winogron koloru czerwonego, o małych, czarnych owocach, która pojawiła się pod koniec XIX wieku. Szczep ten powstał w regionie bordoskim. Jest to krzyżówka odmian Cabernet Franc i Magdeleine Noire. Jego nazwa pochodzi od kosów (merle = kos), które szczególnie upodobały sobie owoce tej odmiany.
Cechy Merlota
Korzystny wzrost i rozwój winogrona szczepu Merlot zawdzięczają wapienno-gliniastym glebom, na których są uprawiane.
Merlot charakteryzuje się gęstym, ciemnym kolorem, wspaniałą paletą aromatów, w której dominuje zapach czerwonych i czarnych owoców. Z wiekiem Merlot dojrzewa, nabierając nut śliwki, podszytu i przypraw. Jest to wino miłe dla podniebienia, lekkie, z dającymi się wyróżnić taninami. Merlot jest często łączony z Cabernet Sauvignon.
Merlot w świecie
We Francji
Ten szczep hodowany jest w większości winnic z regionu Bordeaux, zajmując 58% obsadzonej powierzchni.
Ulubione tereny hodowców szczepu Merlot znajdują się w miejscowościach Pomerol i Saint-Emilion. Ich gleba jest wapienno-gliniasta. W legendarnej posiadłości Château Pétrus wino produkuje się w 95% z owoców Merlot.
Odmiana ta spotykana jest także w Langwedocji, gdzie służy do produkcji win czerwonych i różowych.
Północne Włochy
W północnych Włoszech, regionie będącym par excellence krainą łatwych do picia Merlotów produkuje się znaczne ilości win niedrogich i lekkich. Charakteryzują się one bardzo przyjemnym, owocowym aromatem oraz chrupkością, jak również pewnym zrównoważeniem i giętkością.
Chile
Jest to jedna z odmian najczęściej uprawianych w Chile, w szczególności w dolinie Maipo. Daje ona wina świeże i lekkie, z wyraźnymi aromatami czerwonych owoców i wanilii.
Australia i Nowa Zelandia
W tym zakątku świata Merlota możemy odnaleźć w regionie Margaret River, w Australii Zachodniej. W połączeniu z Cabernet Sauvignon rozwija aromat roślinny i nuty czarnych owoców, takich jak czarna porzeczka. Jest to wino z bardzo dobrze wyczuwalnymi, mocnymi taninami.
W Nowej Zelandii uprawy szczepu Merlot napotkamy na Wyspie Północnej, dokładnie w Hawke's Bay. Gleby tego rgionu pozwalają uzyskać wino o wysokiej kwasowości i aromacie cedru i liści czarnej porzeczki, z bardzo wyraźnymi taninami.
Stany Zjednoczone
W Kalifornii, hrabstwo Napa (Napa Valley) oferuje świetne warunki do hodowli bardo dobrych Merlotów, podobnie zresztą jak hrabstwo Sonoma (Sonoma Valley). W obu tych regionach można delektować się znakomitymi, dobrze zbudowanymi winami, których aromaty zawierają nuty czarnych owoców, ciasta owocowego i dębu.
Wschodnie Wybrzeże to przede wszystkim Columbia Valley w stanie Waszyngton. Jego wyjątkowo suchy i słoneczny klimat pozwala uzyskać dobrze zbudowane Merloty o intensywnej barwie.
RPA
Merlot z Południowej Afryki używany zarówno do produkcji win odmianowych, jak i do łączenia z Cabernet Sauvignon, oferuje mniej aromatów owocowych niż szczep z Kalifornii czy też Australii, za to więcej roślinnych.
W regionie Stellenbosch znajdujemy rodzaj bardzo zbliżony do bordoskiego, który opiera się na silnej obecności garbników i dużej kwasowości.