
O BEAUJOLAIS
Winnica rozciąga się na podłużnym terenie o powierzchni 17 324 hektarów i wymiarach od 10 do 15 kilometrów szerokości i 50 kilometrów długości, który na północy sięga miejscowości Mâcon, a na południu - pagórkowatych zboczy gór regionu Beaujolais, osiągających wysokości od 700 do ponad 1 000 m.
Szczep Gamay Noir króluje w tym regionie. Służy on do wytwarzania wyjątkowej palety win, począwszy od delikatnych i aromatycznych Beaujolais i Beaujolais Villages, po wina o bogatszym i bardziej złożonym smaku. Każde spośród 10 cru z Beaujolais posiada specyficzny charakter, ściśle związany z obszarem, na którym hodowana jest winorośl: Brouilly, Chiroubles, Chénas, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent, Régnié i Saint-Amour.
Wszystkie te wina zostały wyprodukowane na północ od Belleville-sur-Saône z owoców poddanych różnej ekspozycji i rosnących na różnorodniej glebie w różnych mikroklimatach, co sprawia, iż każde cru ma swoją osobowość. Z północy na południe:
Saint Amour (320 ha):
Najbardziej „północne“ ze wszystkich, pochodzi z owoców hodowanych na glebie gliniasto-krzemionkowej i kamienistej. Posiada lekko fioletową szatę i delikatne i harmonijne ciało, wyczuwalne są aromaty kirschu i rezedy.
Juliénas (580 ha):
Produkowane po sąsiedzku z Saint Amour, wino to charakteryzuje się fioletowo-rubinową szatą i owocowo-kwiatowymi aromatami (truskawki, zapachy lasu). Jego szorstkie na początku ciało nabiera krągłości wraz z czasem.
Chénas (270 ha):
To najrzadsze cru z regionu Beaujolais. Jego szata ma kolor rubinowy z odcieniem granatu. Dominują w nim aromaty kwiatowe i leśne (skąd jego nazwa). Jego ciało jest gęste i mięsiste.
Moulin-à-vent (660 ha):
Posiada głęboką, rubinową szatę z fioletowymi refleksami. Aromaty początkowo owocowe, przechodzą wraz z wiekiem w zapachy róży i przypraw. Jego ciało jest solidne, to świetne wino do starzenia.
Fleurie (870 ha):
To cru dojrzewa na wzgórzach przy kaplicy chapelle de la Madone. Jego szata jest karminowa, a aromaty kwiatowe - wyraźnie wyczuwa się irysy, róże i fiołki. To elegancja sama w sobie.
Chiroubles (360 ha):
Jest to „najwyższe“ z cru z Beaujolais jeśli chodzi o wysokość nad poziomem morza, stąd też i jego „powietrzne“ i aksamitne aromaty kwiatowe (fiołek, konwalia, piwonia).
Morgon (1 100 ha):
Posiada intensywną, karminową szatę. Dominują w nim aromaty owoców pestkowych (wiśnia, brzoskwinia), jego ciało jest męskie i służy mu leżakowanie w piwnicy.
Régnié (400 ha):
To wino o wyjątkowej finezji: ma piękną, rubinową szatę i charakteryzuje się aromatem jeżyn i porzeczek.
Côte de Brouilly (310 ha):
Pochodzące ze wzgórza o tej samej nazwie, wino to jest rasowe, ma piękną, purpurową szatę i aromaty świeżych winogron oraz wyważone ciało.
Brouilly (1 300 ha):
To najbardziej „południowe“ cru z regionu Beaujolais. Jest to wino o głębokim rubinowym kolorze, o aromatach czerwonych owoców (śliwka) i o gęstym i mocnym ciele.
Le Beaujolais Nouveau
Młode wino znane jest już od starożytności. Tradycja młodego wina kultywowana jest także w średniowieczu. W tych czasach wino jest bardzo wcześnie wprowadzane na rynek, zaledwie 15 dni po winobraniu. Jednak fenomen Beaujolais Nouveau jaki znamy dzisiaj, narodził się dopiero w latach 50. XX wieku. W kilkadziesiąt lat Beaujolais Nouveau staje się produktem o międzynarodowym zasięgu. Wywodzi się z apelacji Beaujolais i Beaujolais Villages.
Inne Beaujolais
Jest pewną tajemnicą, iż niektórzy hodowcy winorośli w Beaujolais i Beaujolais Villages hodują także wystawne szczepy Beaujolais Blanc (pochodzący ze szczepu Chardonnay) i Beaujolais Rosé (wywodzące się ze szczepu Gamay Noir), a także wysokiej jakości Crémants.