-
`

Château Limbourg Pessac-Léognan to eleganckie wino czerwone, pochodzące z jednej z najbardziej cenionych apelacji Pessac-Léognan, która znajduje się w sercu regionu Bordeaux. Jest to wino, które idealnie oddaje charakter tego unikalnego terroir, łącząc w sobie klasyczną strukturę z subtelną złożonością.
Nos: Aromat jest intensywny i złożony, z wyczuwalnymi nutami czarnych owoców takich jak czarna porzeczka, jeżyna oraz subtelnymi akcentami tuszu, pieprzu i przypraw korzennych. Z czasem pojawiają się także delikatne nuty dębowe i tytoniu.
Smak: W ustach wino jest pełne, z wyraźną strukturą i dobrze zbalansowaną kwasowością. Taniny są jedwabiste, ale obecne, a smak owoców i przypraw łączy się z lekkimi nutami dębu i czekolady, tworząc harmonijną całość. Finisz jest długi, elegancki i pełen subtelnych nut owocowych oraz korzennych.
Dopasowanie do potraw: Château Limbourg Pessac-Léognan doskonale komponuje się z mięsem czerwonym, dziczyzną, tatarzem, serami dojrzewającymi oraz potrawami w sosach na bazie wina.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.