Lżejszy niż większość i wyjątkowo aromatyczny
Vinho Verde ma orzeźwiające wykończenie zapewniane przez wyważoną mieszankę rodzimych odmian, różniących się w zależności od koloru i cech.
Azal Branco
Azal White to odmiana winogron produkowana wyłącznie w naszym podregionie. Odmiana Azal zapewnia lekką cytrusową barwę i owocowy aromat. Azal daje bardzo kwaśne wina i zwykle bierze udział tylko w mieszance odmian, aby zrównoważyć podniebienie.
Loureiro
Szlachetna odmiana winogron znana z ostrych aromatów pomarańczy i lipy z naturalną harmonijną kwasowością.
Arinto
Arinto to biała odmiana winogron, jedna z najstarszych zbieranych w Portugalii. Produkuje się z niej młode, świeże i żywe wina z cytrynowymi nutami, podobne do Pinot Blanc czy wytrawnego Chenin Blanc. Zaskakujące w swoim rodzaju, butelki tego wina bardzo dobrze się starzeją i nabierają złożoności ze względu na swoje właściwości mineralne.
Trajadura
Typowe iberyjskie winogrona zmieszane dla większego smaku i wyrazistości, z nutami dojrzałych gruszek i brzoskwiń. Doskonale łączy się z odmianą winogron Loureiro, aby zapewnić bardziej wyraziste wino.