-
`

Półsłodkie czerwone wino z serca Gruzji, z doliny Alazani – jednego z najsłynniejszych regionów winiarskich Kachetii. Powstaje ze szczepu Saperavi, tradycyjnej gruzińskiej odmiany, znanej z intensywnego koloru i owocowego charakteru.
W aromacie dominują nuty dojrzałych wiśni, śliwek, granatów oraz delikatne akcenty leśnych jagód. Wino jest gładkie, soczyste, z wyraźną słodyczą, dobrze zbalansowaną świeżą kwasowością. Finisz jest aksamitny, z lekkim owocowym posmakiem.
Kartuli Marani Alazani Valley idealnie pasuje do dań kuchni gruzińskiej, deserów owocowych, serów pleśniowych lub jako przyjemne wino na wieczór bez okazji.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.