-
`

To ambitne, wytrawne czerwone wino od jednej z najbardziej uznanych polskich winnic – Winnicy Turnau. Cabernet Sauvignon, mimo wymagających warunków klimatycznych, daje tu zaskakująco dojrzałe, harmonijne wino o głębi i strukturze.
W aromacie dominują nuty czarnej porzeczki, wiśni i dojrzałych jeżyn, przeplecione akcentami tytoniu, czekolady i delikatnego dębu, pochodzącymi z dojrzewania w beczkach. W ustach pełne, ale zrównoważone – miękkie taniny, wyraźna owocowość i lekka pikantność tworzą spójną, elegancką całość.
Doskonale komponuje się z: daniami z czerwonego mięsa, gulaszami, deską serów dojrzewających i daniami z grilla.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.