-
`

Loch Lomond Original to whisky single malt bez określenia wieku z południa Highland, która po połączeniu destylatów trafiła jeszcze na pewien czas do wybranych, najlepszej jakości beczek w celu uzyskania harmonii i równowagi. Jest elegancka i gładka. Aromat skóry, wrzosu, słodu i dębiny. W smaku słodka, kremowa z akcentem orzechów i cytrusów. Finisz łagodny, cytrusowo - słodowy.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.