-
`
![](https://lacave.com.pl/6286-large_default/mossburn-island-07l.jpg)
Zawiera wiele gatunków whisky destylowanych na szkockich wyspach, dojrzewających w beczkach z amerykańskiego dębu, a następnie wykańczanych w beczkach po burbonie z dziewiczymi wiekami dębu europejskiego, które były wypalane aby zapewnić dodatkową przyprawę dymną.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.