-
`
![](https://lacave.com.pl/4300-large_default/bushmills-blackbush-07l.jpg)
Blend, który łączy w sobie wyjątkowo dużą proporcję single maltów dojrzewających w beczkach po sherry oraz słodkie whiskey zbożowe. Unikalna receptura nadaje Black Bush bogate nuty owocowe i głęboki intensywny charakter, zrównoważony przez wyjątkową gładkość. Whiskey dojrzewająca w beczkach do 7 lat.
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.