Stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masatake Taketsuru - jest kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi whisky. Whisky miała swoją premierę w Japonii w 2000 roku, ale co kilka lat pojawia się lekko zmieniona edycja. Najnowsza trafiła na rynek we wrześniu 2020. Pierwsze co rzuca się w oczy to zmiana charakterystycznej czarnej etykiety na kremową, ale oczywiście dla miłośników whisky ważniejsza jest zawartość butelki. W nowym Pure Malt Taketsuru w dalszym ciągu głównym składnikiem kompozycji są whisky single malt z destylarni Miyagikyo. W porównaniu do poprzedniej edycji zwiększono jednak udział whisky single malt z destylarni Yoichi, co nadało mieszance bardziej wyrazistego charakteru. Owocowość Miyagikyo została uzupełniona delikatnymi, ziołowo-torfowymi akcentami destylatów z Yoichi. W procesie dojrzewania użyto beczek po sherry i tzw. remade cask.