Japońska, blendowana whisky leżakowana w świeżych beczkach. Niefiltrowana na zimno.\nCharakteryzuje ją łagodna, aksamitna słodycz. Orzeźwiający smak z delikatną słodyczą i przyjemnym, utrzymującym się owocowym posmakiem.
MacNair’s 21YO – znakomita i limitowana 21-letnia Blended Malt whisky będąca kompozycją torfowych whisky single malt z Islay i Speyside uzupełnionych o whisky z zapasów destylarni GlenAllachie. Blended Malt został stworzony przez samego Billego Walkera. Warty podkreślenia jest fakt, że wchodzące w skład kompozycji 21-letnie whisky z kultowej wyspy Islay nie są dziś łatwo dostępne. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso, beczkach Virgin Oak oraz po czerwonym winie. Została zabutelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno, z mocą 48%. Zapach: niezwykle elegancki, bogaty, torf, gorzka czekolada, krówki. Smak: pełny i złożony, tytoń, skóra, drewno cedrowe, torf, kakao, wanilia, miód przyprawy. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
Ten wyjątkowy, torfowy single malt cały okres dojrzewania spędził w beczce typu Quarter Cask. Mniejsza ok. 120 litrowa beczka pozwoliła na większą interakcję drewna z destylatem, dając whisky większą głębię smaku i aromatu w krótszym czasie. Trunek ten został zabutelkowany z mocą 46% i nie był filtrowany na zimno. Piękny, naturalny, złocisty kolor oraz wyjątkowy, pełny smak to jego najmocniejsze atuty. W aromacie odnajdujemy eleganckie nuty drzewnego dymu, wrzosu i pysznych, dojrzałych owoców z sadu. Subtelne nuty brzoskwini, cukru cynamonowego, szczypta ziół i świeżość jęczmienia interesująco kontrastują z bogatym, torfowym charakterem. W smaku intensywne nuty żarzącego się torfu wymieszane z niedojrzałą gruszką i nektarynką. Pojawiające się następnie nuty dębu i wanilii w połączeniu z białym pieprzem i limonką przechodzą w wyraźny, dymny finisz.
Wyśmienity blend starannie wyselekcjonowanych whisky typu single malt oraz grain, z których najmłodsza spędziła w beczce minimum 12 lat. Swoją niezwykłą delikatność Dewar\'s 12 zawdzięcza unikatowemu procesowi \"podwójnego dojrzewania\". Po zmieszaniu whisky zbożowej ze słodową otrzymany blend zostaje ponownie przelany na 6 miesięcy do dębowych beczek, aby uzyskać wyjątkowo delikatny i bogaty smak.
Nazwa pochodzi od króla Nordyckiego rządzącego wyspą w IX wieku Ketilla Bjornssona. Butelkowana z mocą 46%, oczywiście bez filtracji to poważna propozycja dla miłośników whisky dymnej, ale w niewielkiej dawce, która nie dominuje nad resztą aromatów. W jej skład wchodzą dwie dymne whisky z wyspy Islay _ Lagavulin i Laphroaig, stanowiące 1/3 kompozycji oraz 8 single malt z regionu Speyside, dostarczające dodatkowo słodyczy jęczmienia i delikatnej owocowości. w 2017 na zawodach IWSC zdobyła srebrny medal i tytuł Outstanding - znakomita, wyjątkowa.
Whisky butelkowana z mocą 43% i co niezwykłe dla whisky mieszanych, niefiltrowana na zimno, to niezwykle oleista, pikantna whisky, tworzona z 15 różnych destylatów, w skład której wchodzą dwie dymne – Bunnahabhain i Caol Ila. Zawartość whisky malt w blendzie stanowi 33%, reszta to whisky grain. Zdobywca srebrnego medalu na IWSC 2017.
J&B Rare jest kompozycją 42 whisky słodowych (malts) i zbożowych (grains), głównie z okolic Speyside. Ta wyjątkowa mieszanka whisky to ciekawa w bukiecie, słodko-wytrawna kompozycja rzadkich składników.
Destylaty Bulleit Bourbon dojrzewają w beczkach z białego dębu przez około 8 lat, a do produkcji używany jest specjalny szczep drożdży alkoholowych. To sprawia, że paleta aromatyczno-smakowa jest szczególnie nacechowana silnymi tonami wytrawnymi.
To mocny w charakterze, lecz o niespotykanie łagodnym smaku, oryginalny irlandzki produkt. Historia marki ma swoje źródło w lokalnej destylarni na Bow Street w sercu Dublina, w której John Jameson, dzięki najlepszym składnikom i procesowi potrójnej destylacji, stworzył trunek doskonały. Obecnie dostępny jest w ponad 120 krajach świata, Jameson jest irlandzką whiskey nr 1 na świecie. Jameson to irlandzka whiskey tupu blended, która od blisko 230 lat powstaje zgodnie z niezmienną, doskonałą recepturą. Delikatny smak zawdzięcza tradycyjnej irlandzkiej sztuce tworzenia whiskey metodą potrójnej destylacji i dojrzewaniu przez 5-7 lat w beczkach po Bourbonie i sherry.
Dzięki połączeniu trzech najlepszych single malt pochodzących ze Speyside w Szkocji, Monkey Shoulder charakteryzuje gładki i bogaty smak, dzięki czemu idealnie pasuje do koktajli.
Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt- 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw- goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej, oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.
The Famous Grouse jest kompozycją bardzo esencjonalnych whisky słodowych oraz wyjątkowo łagodnych whisky zbożowych. Efektem takiego połączenia jest znakomicie harmonijna whisky o gładkim i delikatnym smaku karmelu z subtelnymi nutami przypraw korzennych.\nMarka The Famous Grouse jest znana w ponad 100 krajach na całym świecie przede wszystkim jako idealna propozycja dla osób preferujących tradycyjne smaki Szkocji.
Jägermeister powstaje według sekretnej receptury. 56 starannie dobranych ziół, zbóż, owoców i korzeni poddawanych jest łagodnej maceracji. Następnie likier powoli dojrzewa w dębowych beczkach, zyskując swój wyrazisty charakter. To właśnie tradycyjnemu procesowi produkcji Jägermeister zawdzięcza bogaty i zrównoważony smak.