-
`
Macnair's Lum Reek 21YO Peated Blended Malt
899,99 zł
Brutto
MacNair’s 21YO – znakomita i limitowana 21-letnia Blended Malt whisky będąca kompozycją torfowych whisky single malt z Islay i Speyside uzupełnionych o whisky z zapasów destylarni GlenAllachie. Blended Malt został stworzony przez samego Billego Walkera. Warty podkreślenia jest fakt, że wchodzące w skład kompozycji 21-letnie whisky z kultowej wyspy Islay nie są dziś łatwo dostępne. Whisky dojrzewała w beczkach po sherry Oloroso, beczkach Virgin Oak oraz po czerwonym winie. Została zabutelkowana w naturalnym kolorze, bez filtracji na zimno, z mocą 48%. Zapach: niezwykle elegancki, bogaty, torf, gorzka czekolada, krówki. Smak: pełny i złożony, tytoń, skóra, drewno cedrowe, torf, kakao, wanilia, miód przyprawy. Nazwa Lum Reek pochodzi od powiedzenia Lang may yer lum reek (dosłowne znaczenie \'long may your chimney smoke’) formy toastu i życzenia komuś długiego życia w dobrym zdrowiu… Marka MacNair’s została zakupiona przez The GlenAllachie Distillers od Pernod Ricard w październiku 2017 roku. Harvey MacNair & Company Limited powstała już w 1857 roku. Flagowym produktem działającej w Glasgow firmy zajmującej się mieszaniem, butelkowaniem i okazjonalną destylacją był MacNair’s Special Reserve Blended Scotch Whisky. Intencją GlenAllachie stało się ożywienie marki i przywrócenie jej należnego miejsca wśród whisky mieszanych klasy premium. Tak odrodził się – blended malt MacNair’s.
Podobne produkty
Polecane na prezent
Johnnie Walker Double Black...
199,79 zł
Cena
Nowy głębszy smak Johnnie Walker Doble Black pochodzi z połączenia naturalnie przydymionych whisky, dojrzewających w mocno zwęglonych dębowych beczkach.
Cardenal Mendoza Brandy 700...
169,99 zł
Cena
Wyjątkowa 15-letnia hiszpańska brandy o głębokim, kasztanowo - brązowym kolorze, zapachu prażonych orzechów, wanilii i śliwek, soczystej strukturze, smaku toffi, kakao i sherry tworzących efekt długotrwałego posmaku.
Nikka Coffey Malt
309,99 zł
Cena
Unikalna single grain whisky, która została wyprodukowana w 100% ze słodowanego jęczmienia i była destylowana przy użyciu znajdujących się w destylarni Miyagikyo aparatów Coffey’a zwykle używanych do produkcji whisky zbożowych. Do 2014 roku Nikka Coffey Malt była wypuszczana tylko okazjonalnie w postaci Single Cask whisky. W nosie świeża i cytrusowa, pełna aromatów dojrzałych gruszek, cytryn i wanilii. W ustach wyrazista i intensywna. Mocno wyczuwalny cynamon, świeżość owoców cytrusowych, kawa, praliny, ciasto z rumem i waniliowy krem. Finisz długi z nutami śliwek i lukrecji. Fascynujący eksperyment, który udał się lepiej niż ktokolwiek mógł przypuszczać.