„Ars distillandi aurum potabile" – "sztuka destylowania pitnego złota ” - tym mianem określano w Średniowieczu szczególnie udane destylaty.
W swojej długiej, sięgającej początków XIII wieku tradycji, wywodząca swe korzenie z działalności klasztornej destylarnia Pircher pozostała wierna temu powiedzeniu. Oficjalna historia limoncello rozpoczyna się w XIX wieku, ale z pewnością istniał on już dużo wcześniej. We Włoszek jest on symbolem Bożego Narodzenia.
Nazwa limoncello jest zarezerwowana jedynie dla likierów, które zostały sporządzone z cytryn pochodzących z Półwyspu Sorrentyńskiego – ze względu na wulkaniczne gleby na których rosną.
Pircher Limoncello Premium to likier cytrynowy opracowany na podstawie tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie przez właścicieli firmy Pircher. Został on wykonany z czystego soku owocowego i wybranych składników w celu stworzenia delikatnie aromatycznego, klasycznego likieru limoncello z wyciągu z cytryny.
Smak i zapach: słodki, cytrynowy.