
Burgundia niegdyś jako najbogatsze z księstw francuskich, jeszcze przed chrztem Francji słynęła ze swoich win. Jest najbardziej wysuniętym na północ regionem winiarskim na świecie, który produkuje potężne czerwone wina. Uprawa winorośli rozciąga się na prawie 30 000 hektarach, między Auxerre i Mâcon. Pinot Noir, grono burgundzkie uprawiane w największej ilości, produkuje najwspanialsze wina czerwone (w tym słynne Romanée-Conti). Większość białych win składa się głównie z Chardonnay.
Obszary do uprawy winorośli podzielone są na kilka terytoriów o nazwach dobrze znanych miłośnikom wina: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise, Mâconnais.
W Burgundii zlokalizowanych jest około 100 apelacji (Appellations Controlees). AOC Cote d’Or usytuowane wzdłuż linii uskokowej, na długości 50km, na glebach bogatych w osady dna morskiego różnych epok oraz wapń z obumarłych mięczaków. Podzielone jest na dwa obszary Cote de Beaune oraz Cote de Nuits. Cote de Nuits wytwarza czerwone wina zrobione w 100% ze szczepu Pinot Noir. Powstałe trunki są długowieczne, ciemniejsze niż w okolicznych apelacjach, z nadzwyczajną soczystością oraz bogactwem intensywnych aromatów. Do najwyższej klasy apelacji z tego obszaru zalicza się Nuits St Georges oraz Gevrey Chambertin. AOC Cote de Beaune produkuje ponad dwukrotnie więcej wina, z czego prawie połowa to wina białe. Do najbardziej znanych apelacji z tego obszaru zalicza się Beaune, Pommard oraz Maursault. W północnej części Meursault produkowane są najlepsze wina białe spośród całej Burgundii. W AOC Pommard o rdzawej glebie i bogatej w żelazo, produkuje się potężne, mocne, taninowe oraz o głębokim kolorze czerwone wina.
Parcele należące do Maconnais o niezwykłym terroir z wapienno gliniastą glebą, są producentami białych oraz czerwonych win. AOC Macon Rouge produkowane jest w dużej mierze ze szczepu Gamay, natomiast AOC Macon Blanc wytwarzane jest z kupażu Chardonnay oraz Pinot Blanc.
Nieopodal znajduje się niewielki obszar Pouilly – Fuisse z wapiennymi wzgórzami bogatymi w alkaliczną glinę. Idealne warunki do uprawy Chardonnay, z którego produkowane są tu wszystkie wina.
Nieco dalej na południe Beaujolais wyróżnia się czerwonymi winami wytwarzanymi przede wszystkim ze szczepu Gamay. Do znanych apelacji należą AOC Morgon oraz Côte de Brouilly, które charakteryzują się intensywnym owocowym smakiem i zapachem.
Cały region jest producentem wspaniałych białych i czerwonych win, natomiast nie ma co ukrywać, że najpotężniejsze białe wina powstają właśnie na terenie Chablis. Gleba wapienna z dodatkiem iłów plus dość chłodne terroir sprawiaja, że powstają tu wina niezwykłej klasy, pełne, eleganckie, aromatyczne, intensywne, gęste oraz mocne. Wina w żaden sposób nie do podrobienia produkowane w dużej mierze ze szczepu Chardonnay, ale również z Sauvignon Blanc, Francania oraz Silvaner. Występuje tu czterostopniowa klasyfikacja, co najlepiej dowodzi o niezwykłej jakości tych win: Grand Cru, Premiers Cru, Chablis oraz Petit Chablis. Najpotężniejszą apelacją jest oczywiście AOC Grand Cru Chablis.
Przekrój win z całej Burgundii ukazuje różnorodność całego regionu i sprawiaja, że degustacja jej dobrych win jest dostępna dla wszystkich.