
Region położony jest u podnóża gór Wogezów oraz wzdłuż Renu, który stanowi granicę z Niemcami. Oddzielające Alzację pasmo gór od reszty Francji sprawia, że znajduje się ona w zupełnie innym klimacie - typowo niemieckim. Dodatkowo styl życia i język również jest bliższe wschodnim sąsiadom.
Całe terroir sprawia, że wina powstałe na tym obszarze produkowane są w bardzo zbliżony sposób jak wina niemieckie, natomiast każda ze stron dąży do innego efektu końcowego. Wina Alzackie pomimo bogactwa w aromaty owocowo - kwiatowe, posiadają również niezwykłą moc, budowę oraz gęstość, co pozwala im dorównać w produkcji win pozostałym regionom Francji.
Alzacja uważana jest za słoneczną krainę. Winnice rozciągają się na ponad 120 km długości na cienkim pasie o szerokości od 4 do 20 km, na wysokości od 180 do 360 metrów. Oferują głównie wytrawne, owocowe i kwiatowe biele.
Większość win alzackich wytwarza się z jednej odmiany winorośli, wyraźnie wskazanej na etykiecie (Riesling, Sylvaner, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat). Znane na całym świecie, uwodzą finezją połączoną z domniemaną aromatyczną mocą. Najlepszy szczep z całego regionu to Riesling! Pinot Noir, jedyne lokalne czerwone winogrono, jest używane do produkcji dobrze zbudowanych różowych i czerwonych win. Alzacja jest także liderem w produkcji crémants we Francji.
Powstają tu również wina wieloszczpowe, natomiast na chwilę obecną są wyjęte spod prawa niedawno ustanowionych przepisów dotyczących apelacji Grand Cru. W pewnych szczególnych przypadkach można wnioskować o ich uznanie np. Zotzenberg. W przepisach zawarte jest również ograniczenie wysokości zbiorów oraz ponadprzeciętny poziom dojrzałości gron. Wszystko po to, aby wyróżnić najlepsze winnice.