

Bordeaux uważane jest za największą na świecie krainę szlachetnych win. Cały obszar sięga 115 000 hektarów. Produkcja win czerwonych jest sześciokrotnie większa od produkcji win białych.
Rejestruje prawie czterdzieści AOC, a wśród najbardziej znanych jest: Médoc, Haut-Médoc, Blaye, Côtes-de-Blaye, Bordeaux, Sauternes, Saint-Emilion, Pessac-Léognan, Graves czy nawet Saint-Julien.
AOC Bordeaux o łagodnym, stałym klimacie produkuje wspaniałe czerwone i białe wina. Do mieszanek czerwonych używane są Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot oraz Malbec. Wina
białe tworzone są ze szczepó
w Semillon, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc oraz Colombard.
Do obszaru Medoc przynależą jedne z najpotężniejszych apelacji całego Bordeaux, takie jak AOC Margaux, AOC St-Julien, AOC Pauillac oraz AOC St-Estephe.
AOC Saint Estephe jest najdalej wysuniętą parcelą na północ spośród całego Medoc. Odgrodzona od Pauillac strumykiem, który odwadnia 3 z 5 winnic (Chateau Cos d’Estournel, Cos Labory i Lafon-Rochet), nadaje im odpowiedni charakter i jakość. Uprawa winorośli na żwirowych glebach w połączeniu z ni
ezwykłym mikroklimatem sprawia, że wina są efektowne i olśniewające.
W Pauillac znajdują się 3 z pierwszej piątki winnic Medoc i Graves: Chateau Lafite, Latour oraz Mouton Rotschild. Można powiedzieć, że wina produkowane w tym miejscu uznawane są za ideał czerwonych win.
Saint Julien charakteryzuje się kamienistymi pagórkami i zlokalizowane jest nad rzeką. Swą jakością dorównuje Pauillac, a najlepszą posiadłością jest Léoville, która obejmuje około 90 hektarów.
W południowej części Medoc znajdują się parcele Margaux. Gleby w tym obszarze są wyjątkowo ubogie i odznaczają się największą zawartością gruboziarnistego żwiru. Do najlepszych posiadłości zalicza się Chateau Margaux oraz Palmar. Chateau Margaux jest jedynym Premier Cru całej gminy Medoc.
W Pessac-Leognan w XVII wieku została zapoczątkowana idea wielkiego czerwonego wina przez właściciela Chateau Haut-Brion. Gleby tych okolic są suche i składają się z piasku i żwiru. Do najlepszych posiadłości należą Haut-Brion i La Mission Haut-Brion usytuowane po przeciwnych stronach drogi do Arcachon, obie produkują wspaniałe wina na poziomie Premier Cru.
W gminie Sauternes produkowane jest jedno z najlepszych na świecie sł
odkich białych win, otrzymywanych naturalną metodą. Produkowane jest ze szczepów Semillon, Sauvignon Blanc oraz Muscadelle. Wszystko zawdzięcza wyjątkowemu mikroklimatowi oraz osiadającej na winogronach szlachetnej pleśni zwanej „Botritis cinerea”, która nie nadaje owocom smaku zgnilizny, a jedynie wyciąga z nich wodę. Dzięki temu w gronach zostaje dużo cukru w niewielkiej ilości soku. Niezwykłe wino uzn
ane jest jednym z najbardziej długowiecznych win świata.
W gminie Libournais, która jest nazywana „prawym brzegiem” regionu Bordeaux, znajdziemy r
ównie sławne i dobre parcele takie jak Saint Emilion, Pomerol oraz Fronsac.
Pomerol jest niewielkim obszarem, a zalicza się do najlepszych producentów wina w Bordeaux. Przeważają tu tereny płaskie o żwirowej glebie z kilkoma niewielkimi wzniesieniami. Porównując pozostałą część regionu Bordeaux, w Pomerol produkcja win ruszyła całkiem niedawno, przez co nie ma w tym miejscu utartych zasad i tradycji w produkcji win.
W Saint Emilion najważniejszymi szczepami są Merlot i Cabernet Franc, dzięki którym powstają aromatyczne i głębokie wina, lżejsze od win produkowanych w Medoc. Teren o żwirowych i wapiennych glebach, zlokalizowany jest na krawędzi skarpy wznoszącej się nad rzeką Dordogne, schodzi w dół i ciągnie się po równinie aż do samego Pomerol. Klasyfikacja winnic dzieli się na Premiers Grands Crus Classés, Grands Crus Classés oraz Grands Crus. Dodatkowo Saint Emilion cieszy się dużą popularnością wśród turystów.
Pod drugiej stronie Żyrondy, naprzeciwko Medoc, znajdują się tereny Bourg i Blaye. Podłoże złożone jest głównie z iłów na glebach wapiennych. Tworzy się tu wina głównie ze szczepu Merlot z niewielką domieszką Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc oraz Malbec.
W Blaye najwyższą rolę odgrywają winogrona Ugni Blanc, które wykorzystywane są do produkcji sławnych na całym świecie destylatów o nazwie Cognac.
Winnice Bordeaux, zorganizowane wokół trzech osi rzek, Garonne, Dordogne i Gironde, oferują szeroki wybór win, często wytwarzanych z mieszanki kilku odmian winorośli. Tradycja i know-how winiarskie zachwyci wymagających amatorów i kolekcjonerów wyjątkowych trunków.