Pochodzenie
Ten szczep najprawdopodobniej pochodzi z Burgundii. Nazwa Chardonnay pochodzi z łacińskiego Cardonnacum, które określa miejsce, w którym rosną osty.
Miasteczko Chardonnay, leżące w Haut-Mâconnais, miałoby również użyczyć swojej nazwy słynnemu szczepowi.
Badanie DNA winorośli pozwoliło na zidentyfikowanie jej dwojga prawdopodobnych przodków: Pinot Noir i Gouais Blanc, dawna, bardzo produktywna odmiana winorośli, która dziś prawie znikła, lecz która była bardzo popularna w średniowieczu.
Chardonnay we Francji
Szczep Chardonnay został po raz pierwszy rozpowszechniony we wszystkich winnicach Francji przez katolickich mnichów.
Najsłynniejsze burgundzkie cru (Chablis / Pouilly-Fuissé / Corton Charlemagne), a także szampany blancs de blancs, zwłaszcza te pochodzące ze słynnego wzgórza Côte des Blancs, wytwarzane są wyłącznie z Chardonnay.
W Langwedocji-Roussillon Chardonnay używany jest do produkcji win Vin de Pays oraz do wytwarzania niektórych AOC.
Chardonnay w świecie
Istotnym źródłem sukcesu Chardonnay jest jego duża zdolność przystosowywania się do środowiska naturalnego, jak również łatwa obróbka owoców tego szczepu różnymi technikami..
Światową sławę szczep Chardonnay zawdzięcza jednak znakomitej reputacji niektórych win, które są z niego produkowane. Najznakomitsze burgundzkie cru jak również szampany blancs de blancs są produkowane z owoców Chardonnay. Kiedy "kraje Nowego Świata" postanowiły produkować wino (początek XIX wieku), zaczęły korzystać z tego, co najlepsze, czyli ze szczepów francuskich, w tym z Chardonnay.
Dzisiaj szczep Chardonnay cieszy się wyjątkową światową karierą - sadzony jest w prawie wszystkich krajach produkujących wino. Jest on tym samym jedną z winorośli najczęściej uprawianych na świecie.
Jedyny stan Kalifornia z 40 000 hektarów ma dzisiaj większy obszar obsadzony Chardonnay niż Francja (25 000 hektarów), co często czyni z nazwy tej odmiany synonim białego wina w USA.
Szacuje się, iż całkowita powierzchnia przeznaczona na uprawę Chardonnay na świecie wynosi 180 000 hektarów; to łączna powierzchnia winnic regionu Bordeaux, Burgundii i Szampanii!
Cechy Chardonnay
Próba opisania walorów smakowych Chardonnay jest trudnym zadaniem, bo różnice między stylami mogą być znaczne. Nie ma jednego Chardonnay, ale tysiące różnych Chardonnay na świecie.
Warto jednak podkreślić, iż jest to odmiana winogron dająca niesamowicie świeże wina gdy są młode, które zyskują mineralny posmak na glebach wapiennych (jak np. kimeryd z Chablis), ciastkowy - na glebach gliniasto-wapiennych lub piaszczysto-ilastych i które nabierają oleistości podczas leżakowania w beczkach.
Wino Chardonnay dobrze smakuje w towarzystwie owoców morza, skorupiaków, tłustego drobiu jak np. kapłon czy gęś, a w swoich słodszych odmianach - deserów.