-
`

Union des Viticulteurs de Chablis « Icauna » to klasyczne białe wino z renomowanego regionu Chablis w Burgundii, słynącego z produkcji doskonałych, mineralnych Chardonnay. Wino ma jasnozłotą barwę i świeży, czysty aromat cytrusów, zielonych jabłek oraz kwiatów akacji, z wyraźną mineralnością i subtelnymi nutami mokrego kamienia charakterystycznymi dla terroir Chablis. W smaku jest wytrawne, rześkie, o żywej kwasowości, która nadaje mu lekkość i elegancję. Długi, mineralny finisz podkreśla wyjątkowość tego wina.
Styl: Świeże, mineralne, eleganckie białe wino o klasycznym charakterze Chardonnay z Chablis.
Sugestie kulinarne:
Idealne do owoców morza, ryb, lekkich sałatek, białych mięs i delikatnych serów.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.