-
`

Wyjątkowe burgundzkie Chardonnay z południowej części regionu Mâconnais, stworzone z pasją w rodzinnym Domaine de la Belouse. Cuvée Prestige to starannie wyselekcjonowana partia winogron, dojrzewających na wapiennych glebach w apelacji La Roche-Vineuse, znanej z produkcji pełnych, zrównoważonych białych win.
W kieliszku prezentuje się złocistym kolorem z zielonymi refleksami. W nosie dominują aromaty świeżych jabłek, gruszek, białych kwiatów oraz delikatne nuty tostowe i maślane, będące efektem dojrzewania na drożdżowym osadzie. W ustach kremowe, eleganckie, z dobrze zaznaczoną kwasowością i długim, harmonijnym finiszem.
Idealne do: białych mięs, ryb w sosie maślanym, risotto, dań z kurkami, a także twardych serów typu Comté.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.