-
`

o eleganckie białe wino z Chile, które wyróżnia się doskonałą równowagą między świeżością a kremową strukturą. Wykonane ze starannie wyselekcjonowanych gron Chardonnay, oferuje bogactwo aromatów i subtelną głębię smaku.
W kieliszku ujawnia intensywne nuty dojrzałych owoców tropikalnych – ananasa, brzoskwini oraz cytrusów – przeplatane delikatnymi akcentami wanilii i masła, pochodzącymi z dojrzewania w dębowych beczkach. W smaku jest pełne, aksamitne, z przyjemną kwasowością, która nadaje mu świeżości i finezji.
Porta Gran Reserva Chardonnay doskonale komponuje się z potrawami z ryb, owoców morza, białym mięsem oraz kremowymi serami. Idealne na eleganckie kolacje i chwile, kiedy chcesz poczuć smak prawdziwej klasy.
Dwunastoletnia whisky stanowiąca doskonały przykład, jak wyjątkowo świeży, cytrusowy, surowy spirytus Aberlour nabiera łagodniejszego smaku dzięki starzeniu w dwóch różnych beczkach. Do dojrzewania stosowane są tradycyjne beczki dębowe i beczki typu butt, by stworzyć subtelnie zrównoważony smak tego wyrafinowanego alkoholu.
Barwa: bursztynowo-złota, z rubinową poświatą
Zapach: delikatny i pełny, z owocowymi nutami czerwonych jabłek
Smak: wysublimowany charakter sherry, zrównoważony posmakiem czekolady, toffi, cynamonu i imbiru
Finisz: rozgrzewający i długi, słodki i lekko korzenny
Ten 12-to letni single malt z destylarni Loch Lomond, która swą nazwę wzięła od pięknego jeziora znajdującego się w pobliżu gorzelni ma głęboko owocowy charakter. Stanowi kompozycję destylatów dojrzewanych w trzech różnych typach beczek: po bourbonie, tzw. refill cask oraz ponownie wypalanych. Takie połączenie oraz kunszt Master Distillera - Michaela Henry nadała tej whisky perfekcyjnej harmonii. Nos to przede wszystkim chrupiące, zielone jabłko, dojrzała gruszka i odświeżające cytrusy ze słodkim, słodowym tłem. W smaku owoce sadu i cytrynowa beza. Akcenty gruszki przechodzą stopniowo przez nuty cytryny, aż do ciasta waniliowego i słodyczy biszkoptów. Finisz delikatnie torfowy.